Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017. (CROSBI ID 440801)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Igor Havlik
Krstanović, Vinko
hrvatski
Ocjena pivarske kakvoće sorte ječma Pivarac iz žetve 2017.
U radu je istraživana sladarska kakvoća jarog, dvorednog ječma Pivarac iz žetve 2017. Ječam je prethodnim postupkom mikroslađenja preved u slad, a zatim kongresnom metodom ukomljavanja od slada je dobivena sladovina. Ustanovljeni su polazni pokazatelji kakvoće te pokazatelji gotovog slada. Cilj ovog rada bio je na temelju dobivenih rezultata ocijeniti sladarsku kakvoću ječma Pivarac usporedbom rezultata s dostupnim podacima u znanstveno-stručnoj literaturi. Na temelju rezultata ocijenjena je podobnost sorte Pivarac za proizvodnju piva. Rezultati pokazuju kako sorta Pivarac zadovoljava vrijednosti za masu 1000 zrna, friabilnost, staklavost, udio β- glukana, viskoznost te udio ekstrakta dok su vrijednosti za Hartong-ov i Kolbach-ov broj niže od preporučenih. Također je kod sorte Pivarac utvrđena niža vrijednost dijastatke snage (108 WK°).
ječam: sorta Pivarac ; kakvoća ;
nije evidentirano
engleski
Study of malting quality of barley varieties Pivarac from the season 2017.
nije evidentirano
barley ; Pivarac ; malt quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
01.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek