Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma (CROSBI ID 440798)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maja Kotris
Krstanović, Vinko
hrvatski
Optimiranje postupka namakanja i klijanja golozrnog ječma
Cilj rada bio je ustanoviti optimalnu shemu za namakanje i klijanje zrna kod koje se dobivaju najpovoljnije vrijednosti utjecaja navedenih procesnih faktora na uspješnost citolitičke razgradnje golozrnog ječma. Provedena su tri različita postupaka namakanja i klijanja zrna (s obzirom na duljinu trajanja, temperaturu i aeraciju u pojedinim fazama procesa) radi procjene uspješnosti pojedinog postupka s obzirom na postavljeni cilj. Određena je moć bubrenja pojedine sorte (Osvit i Mandatar), te su analizirani gotovi sladovi. Ustanovljeno je da temperatura namakanja značajno utječe na moć bubrenja golozrnog ječma tako da povećava moć bubrenja i ubrzava dosezanje maksimuma povećanja udjela vode u zrnu. Porastom temperature namakanja dolazi do porasta udjela ekstrakta, razlike ekstrakta i pH kongresne sladovine. Viskoznost sladovine najprije pada s porastom temperature namakanja, a potom s njezinim daljnjim porastom raste do neprihvatljivih vrijednosti uslijed početka djelovanja β- glukanaznog kompleksa i otapanja škroba. Najbolje rezultate za pokazatelje uspješnosti citolitičke razgradnje zrna dao je Postupak slađenja 1. Sorta Osvit daje sladove boljih svojstava u odnosu na sortu Mandatar po sva tri postupka slađenja.
golozrni ječam ; moć bubrenja ; citolitička razgradnja ;
nije evidentirano
engleski
Optimization of steeping and germination procedure of hulless barley
nije evidentirano
naked barley ; swelling capacity ; cytolitic degradation ;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
08.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek