Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva (CROSBI ID 440791)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ana Barišić Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva / Krstanović, Vinko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Ana Barišić

Krstanović, Vinko

hrvatski

Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva

Pivo, najstarije i najraširenije alkoholno piće na svijetu, može se definirati kao osvježavajuće pjenušavo piće sa karakterističnom aromom po hmelju, koji u sebi sadrži relativno mali udio alkohola. Sirovine potrebne za proizvodnju najpopularnijeg alkoholnog pića na svijetu su voda, slad, neslađene sirovine, hmelj i kvasac. Stoga, kvaliteta piva ovisi i kvaliteti, kemijskom sastavu te tehnološkom procesu primjene ovih sirovina. Neslađene sirovine uvelike pridonose proizvodnji piva, na način da poboljšavaju razna organoleptička svojstva (intenzitetu boje, aromi), te također fizikalno- kemijskim svojstvima poput koloidne stabilnosti. Imaju negativan učinak u proizvodnji u smislu slabije filtrabilnosti komine i sporije fermentacije (vrenja). Ove vrste sirovina jeftinije se od ječma i samim tim njihovo korištenje smanjuje troškove proizvodnje. Najprimjenjivanije neslađene žitarice su: riža, kukuruz, neslađeni ječam i pšenica kao nadomjestak za dio slada u proizvodnji piva.

proizvodnja piva ; neslađene žitarice ; neslađeni ječam ; riža ; kukuruz ; pšenica ;

nije evidentirano

engleski

Use of unmalted raw materials in beer production

nije evidentirano

brewing beer ; unmalted cereal ; unmalted barley ; rice ; maize ; wheat ;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

24.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija

Poveznice