Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva (CROSBI ID 440791)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ana Barišić
Krstanović, Vinko
hrvatski
Primjena neslađenih sirovina u proizvodnji piva
Pivo, najstarije i najraširenije alkoholno piće na svijetu, može se definirati kao osvježavajuće pjenušavo piće sa karakterističnom aromom po hmelju, koji u sebi sadrži relativno mali udio alkohola. Sirovine potrebne za proizvodnju najpopularnijeg alkoholnog pića na svijetu su voda, slad, neslađene sirovine, hmelj i kvasac. Stoga, kvaliteta piva ovisi i kvaliteti, kemijskom sastavu te tehnološkom procesu primjene ovih sirovina. Neslađene sirovine uvelike pridonose proizvodnji piva, na način da poboljšavaju razna organoleptička svojstva (intenzitetu boje, aromi), te također fizikalno- kemijskim svojstvima poput koloidne stabilnosti. Imaju negativan učinak u proizvodnji u smislu slabije filtrabilnosti komine i sporije fermentacije (vrenja). Ove vrste sirovina jeftinije se od ječma i samim tim njihovo korištenje smanjuje troškove proizvodnje. Najprimjenjivanije neslađene žitarice su: riža, kukuruz, neslađeni ječam i pšenica kao nadomjestak za dio slada u proizvodnji piva.
proizvodnja piva ; neslađene žitarice ; neslađeni ječam ; riža ; kukuruz ; pšenica ;
nije evidentirano
engleski
Use of unmalted raw materials in beer production
nije evidentirano
brewing beer ; unmalted cereal ; unmalted barley ; rice ; maize ; wheat ;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
24.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek