Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 20441)

Autorska knjiga | priručnik | domaća recenzija

Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir ; Vrandečić, Karolina ; Brkić-Bubola, Karolina ; Grljušić, Sonja ; Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Oplanić, Milan ; Plavšin, Ivana ; Ivić, Marko et al. Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2018

Podaci o odgovornosti

Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir ; Vrandečić, Karolina ; Brkić-Bubola, Karolina ; Grljušić, Sonja ; Horvat, Daniela ; Drezner, Georg ; Oplanić, Milan ; Plavšin, Ivana ; Ivić, Marko ; Lutrov, Kristina

hrvatski

Razvoj germplazme krušne i durum pšenice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj

Uzimajući u obzir činjenicu da u svijetu raste interes za korištenjem visokorodne i visokokvalitetne krušne pšenice i proizvoda od durum pšenica u ljudskoj ishrani, ali i industrijskoj preradi, ovim istraživanjima nastojimo doprinijeti održivoj proizvodnji, naročito na OPG-ovima, odabirom visokoadaptirane i visokokvalitetne germplazme pšenice. Da bi se to ostvarilo, u okviru projekta istražila su se najvažnija svojstva odabranih genotipa krušne i durum pšenice na način da se njihov odabir temeljio na rezultatima multilokacijskih mikropokusa u različitim agroekološkim uvjetima praćenim odgovarajućim makropokusima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s ciljem verifikacije konačnog odabira durum sorti. Oplemenjivanje krušne pšenice u Republici Hrvatskoj ima tradiciju dugu gotovo jedno stoljeće i kao takvo predstavlja važnu kariku u razvoju sorti i proizvodnji sjemena ratarskih kultura koji se odlikuju visokom prilagođenošću na agroekološke uvjete uzgoja u našoj zemlji i regiji. S obzirom na to da oplemenjivanje durum pšenice nije na razini oplemenjivanja krušne pšenice, proizvođači u Republici Hrvatskoj uglavnom se oslanjaju na uvođenje sorti iz regije, često neprovjerenih bioloških i agronomskih karakteristika i svojstava kvalitete, što u konačnici doprinosi neodgovarajućem iskorištavanju zemljišnih resursa. Imajući u vidu sve navedeno, svrha je ovoga priručnika da se, na osnovi dvogodišnjih ispitivanja genotipa krušne i durum pšenice, prezentiraju potencijalno najadaptiranije i gospodarski najprihvatljivije sorte i/ili linije za agroekološko područje kontinentalne i mediteranske Hrvatske. K tome, ideja je priručnika da se proizvođačima pšenice (krušne i durum) na jednom mjestu pruže osnovne informacije za uspješnu proizvodnju s obzirom na biologiju pšenice, bolesti, važnost oplemenjivanja, kao i ograničavajuće činitelje uspješne proizvodnje te da im se omogući potraga za novim informacijama. Krajnji je cilj projekta bio stvaranje preduvjeta za podizanje razine prihoda, ekonomske elastičnosti i stabilnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva uvođenjem novih genotipa i/ili programa u ratarsku proizvodnju. Svjesni smo da smo, iako smo ispunili najvažnije ciljeve projekta, postavili i otvorili neka nova pitanja područja za buduća istraživanja i projekte.

Krušna pšenica, durum pšenica, germplazma, razvoj, obiteljska gospodarstva

nije evidentirano

engleski

Development of bread and durum wheat germplasm for agricultural family farms in Republic of Croatia

nije evidentirano

bread wheat, durum wheat, germplasm, development, family farms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Poljoprivredni institut Osijek

2018.

978-953-7843-08-3

52

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano