Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinak saliniteta na morfometrijske parametre u pšenice (CROSBI ID 440689)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Begić, Matea Učinak saliniteta na morfometrijske parametre u pšenice / Marček, Tihana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Begić, Matea

Marček, Tihana

hrvatski

Učinak saliniteta na morfometrijske parametre u pšenice

Salinitet je važan abiotički čimbenik koji negativno utječe na rast i razvoj biljaka te nanosi velike štete poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji. Pojam primarni salinitet podrazumijeva prirodnu prisutnost soli (uglavnom natrijeva klorida) u tlu i vodi, dok sekundarni salinitet prvenstveno nastaje kao rezultat djelovanja čovjeka na kroz agronomske i poljodjelske djelatnosti. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti učinak solnoga stresa primjenom različitih koncentracija NaCl (90, 160 i 230 mM), na klijavost sjemena pšenice (Triticum aestivum L.), duljinu izdanka i korijena u polu- kontroliranim uvjetima kroz šest dana. Nakon 2. i 3. dana tretmana postotak klijavosti na najvećoj koncentraciji NaCl značajno se smanjio u odnosu na 0, 90 i 160 mM NaCl. Proporcionalno s povećanjem koncentracije NaCl došlo je do redukcije duljine korijena i izdanka s time da je najveća inhibicija rasta uočena pri 230 mM NaCl.

pšenica ; povišen salinitet ; klijavost ; korijen ; izdanak

nije evidentirano

engleski

Impact of salinity on morphometric parameters in wheat

nije evidentirano

wheat ; salinity ; germination ; root ; shoot

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

28.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biologija