Učinak saliniteta na morfometrijske parametre u pšenice (CROSBI ID 440689)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Begić, Matea
Marček, Tihana
hrvatski
Učinak saliniteta na morfometrijske parametre u pšenice
Salinitet je važan abiotički čimbenik koji negativno utječe na rast i razvoj biljaka te nanosi velike štete poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji. Pojam primarni salinitet podrazumijeva prirodnu prisutnost soli (uglavnom natrijeva klorida) u tlu i vodi, dok sekundarni salinitet prvenstveno nastaje kao rezultat djelovanja čovjeka na kroz agronomske i poljodjelske djelatnosti. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti učinak solnoga stresa primjenom različitih koncentracija NaCl (90, 160 i 230 mM), na klijavost sjemena pšenice (Triticum aestivum L.), duljinu izdanka i korijena u polu- kontroliranim uvjetima kroz šest dana. Nakon 2. i 3. dana tretmana postotak klijavosti na najvećoj koncentraciji NaCl značajno se smanjio u odnosu na 0, 90 i 160 mM NaCl. Proporcionalno s povećanjem koncentracije NaCl došlo je do redukcije duljine korijena i izdanka s time da je najveća inhibicija rasta uočena pri 230 mM NaCl.
pšenica ; povišen salinitet ; klijavost ; korijen ; izdanak
nije evidentirano
engleski
Impact of salinity on morphometric parameters in wheat
nije evidentirano
wheat ; salinity ; germination ; root ; shoot
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
28.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek