Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobna aktivnost gljiva (CROSBI ID 440681)

Ocjenski rad | diplomski rad

Brnobić, Filip Antimikrobna aktivnost gljiva / Abram, Maja (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2019

Podaci o odgovornosti

Brnobić, Filip

Abram, Maja

hrvatski

Antimikrobna aktivnost gljiva

Cilj ovog istraživanja je bio in vitro istražiti antimikrobnu aktivnost samoniklih gljiva Macrolepiota procera, Lactarius piperatus, Hydnum repandum, Clitocybe nebularis i Craterellus cornucopioides prikupljenih na području Primorsko-goranske županije. Metanolni ekstrakti odabranih gljiva testirani su prema dvije gram-negativne (Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853) i dvije gram-pozitivne (Staphylococcus aureus ATCC 29213, Enterococcus faecalis ATCC 292129) bakterije. Antimikrobni učinak određen je korištenjem difuzijskih (disk-difuzija i difuzija u jažicama) i mikrodilucijske metode kojom su određene vrijednosti minimalne inhibitorne i minimalne baktericidne koncentracije. U najvećoj ispitivanoj koncentraciji (200 mg/mL) sve su gljive pokazale inhibitorni učinak prema svim odabranim bakterijama, osim M. procera koja ni u najvećoj koncentraciji nije inhibirala rast bakterije E. faecalis. M. procera je pokazala naslabiju antimikrobnu aktivnost u usporedbi s ostalim ispitivanih gljivama. Ekstrakt gljive C. nebularis ima skromnu antimikrobnu djelotvornost, posebno prema gram-pozitivnim bakterijama. Najbolji antimikrobni učinak uočen je za gljive C. cornucopioides i H. repandum koje su u koncentraciji od 100 mg/mL djelovale bakteriostatski na sve odabrane bakterije. Od gram-pozitivnih bakterija osjetljivijim se pokazao S. aureus, a među gram-negativnim P. aeruginosa. E. faecalis bio je najrezistentniji među ispitivanim bakterijama. Rezultati su pokazali da ekstrakti jestivih gljiva, posebno gljiva C. cornucopioides i H. repandum s iskazanim antimikrobnim učinkom, mogu biti izvor novih bioaktivnih spojeva s potencijalnom primjenom u medicini, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

antimikrobna aktivnost, bakterije, ekstrakt gljive

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial activity of mushroms

nije evidentirano

antimicrobial activity, bacteria, mushroom extract

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

21.06.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Temeljne medicinske znanosti