Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu (CROSBI ID 440677)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurilj, iva
Matin, Ana
hrvatski
Dorada i skladištenje cikorije (Cichorium intybus L.) u svrhu poboljšanja hranidbene vrijednosti nadomjeska za kavu
Cikorija (Cichorium intybus L.) je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali korijen s lisnom rozetom, a u drugoj godini daje stabljiku, list, cvijet i plod. Cikorija raste na području gotovo cijele Europe, i to na neobrađenim površinama. Koristi se već stotinama godina kao biljni lijek za mnoge bolesti. Što se tiče nutritivne vrijednosti, cikorija je odličan izvor vitamina i minerala, a sam korijen sadrži 40% inulina, 20% fruktoze te gorke tvari i pektine, a koristi se kao zamjena za kavu. Cilj rada je opisati tehnologiju dorade i skladištenja cikorije s ciljem poboljšanja hranjivih vrijednosti kao zamjenu za kavu ovisno o načinu dorade korijena koja uključuje sušenje i prženje. Sušenjem se smanjuje količine vlage, a prženjem se postiže razvoj specifične boje, arome i okusa cikorije zbog kojeg se ona može koristiti kao zamjena za kavu. Prilikom skladištenja neophodna je zaštita od vlage. Prema tome, potrebno je pravilno odabrati način dorade kao i način pravilnog skladištenja radi očuvanja hranjivih vrijednosti.
cikorija, dorada, skladištenje, kavovina
nije evidentirano
engleski
Processing and storage of chicory (Cichorium intybus L.) in order to improve the nutritional value of coffee substitutes
nije evidentirano
chicory, processing, storage, coffee
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
09.04.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb