Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 293087)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Marelja, Marko ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Škegro, Marko ; Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Lasić, Monika ; Brnčić, Mladen
hrvatski
Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji
Sušenje je jedan od najstarijih i najekonomičnijih procesa produljenja trajnosti hrane. Osušeni proizvodi imaju manju masu i volumen što olakšava i smanjuje troškove pakiranja, skladištenja i transporta. Nedostatci prilikom konvencionalnog sušenja prehrambenih sirovina su toplinska razgradnja nutritivno vrijednih sastojaka, boje, mogući gubitci arome, nepoželjne promjene oblika i teksturalnih svojstava te enzimsko posmeđivanje. Ti nedostatci se mogu značajno smanjiti sušenjem u vakuumu. Konvencionalno vakuum sušenje i mikrovalno vakuum sušenje te sušenje zamrzavanjem u vakuumu su najpoznatiji procesi sušenja u vakuumu. Prednosti sušenja u vakuumu su niže temperature sušenja što rezultira većim očuvanjem hranjivih tvari proizvoda odnosno boljom kvalitetom sušenog proizvoda.
vakuum sušenje ; mikrovalovi ; liofilizacija ; potrošnja energije ; nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Vacuum drying in Food Industry
nije evidentirano
vacuum drying ; microwaves ; freeze drying ; energy consumption ; nutritive value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
15 (3-4)
2020.
94-101
objavljeno
1847-3423
1847-7461
10.31895/hcptbn.15.3-4.8