Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 293087)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Marelja, Marko ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Škegro, Marko ; Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Lasić, Monika ; Brnčić, Mladen Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 15 (2020), 3-4; 94-101. doi: 10.31895/hcptbn.15.3-4.8

Podaci o odgovornosti

Marelja, Marko ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Škegro, Marko ; Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Lasić, Monika ; Brnčić, Mladen

hrvatski

Vakuum sušenje u prehrambenoj industriji

Sušenje je jedan od najstarijih i najekonomičnijih procesa produljenja trajnosti hrane. Osušeni proizvodi imaju manju masu i volumen što olakšava i smanjuje troškove pakiranja, skladištenja i transporta. Nedostatci prilikom konvencionalnog sušenja prehrambenih sirovina su toplinska razgradnja nutritivno vrijednih sastojaka, boje, mogući gubitci arome, nepoželjne promjene oblika i teksturalnih svojstava te enzimsko posmeđivanje. Ti nedostatci se mogu značajno smanjiti sušenjem u vakuumu. Konvencionalno vakuum sušenje i mikrovalno vakuum sušenje te sušenje zamrzavanjem u vakuumu su najpoznatiji procesi sušenja u vakuumu. Prednosti sušenja u vakuumu su niže temperature sušenja što rezultira većim očuvanjem hranjivih tvari proizvoda odnosno boljom kvalitetom sušenog proizvoda.

vakuum sušenje ; mikrovalovi ; liofilizacija ; potrošnja energije ; nutritivna vrijednost

nije evidentirano

engleski

Vacuum drying in Food Industry

nije evidentirano

vacuum drying ; microwaves ; freeze drying ; energy consumption ; nutritive value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (3-4)

2020.

94-101

objavljeno

1847-3423

1847-7461

10.31895/hcptbn.15.3-4.8

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice