Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine (CROSBI ID 292922)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Mijatović, Ela ; Broznić, Dalibor Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine // Medicina Fluminensis, 57 (2021), 3; 290-298

Podaci o odgovornosti

Mijatović, Ela ; Broznić, Dalibor

hrvatski

Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine

Cilj: Utvrditi mogući sinergizam antioksidanasa iz prirodnih uzoraka soka aronije i crnog vina te ispitati kinetiku reakcija između DPPH radikala i antioksidanasa prisutnih u uzorcima. Materijali i metode: Antioksidativna aktivnost u pet metanolnih uzoraka (ARONIJA, VINO, MIX 1 (50% soka aronije i 50% crnog vina), MIX 2 (75% soka aronije i 25% crnog vina), MIX 3 (25% soka aronije i 75% crnog vina).) određena je pomoću DPPH• i TEAC testova i analizirana spektrofotometrijski, dok se kinetika kemijskih reakcija pratila s tri monofazna i jednim bifaznim matematičkim modelom. Rezultati: Prema kvantifikaciji TEAC testa, najjači antioksidacijski kapacitet smjesa, a ujedno i najbolji sinergizam antioksidanasa, pokazuje MIX 1 (78 mmol/kg), zatim MIX 3 i MIX 2 (68 i 62 mmol/kg). Gubitak signala DPPH radikala najjači je u uzorku ARONIJA (80%), dok je najslabiji u uzorku VINO (21%). Kombinacijom napitaka, kemijske reakcije s radikalom odvijaju se dvjema vrstama antioksidanasa čiji se mehanizam djelovanja odvija kroz dvije faze i brzine kemijske reakcije. Zaključak: Dodatak soka aronije u crno vino uzrokuje porast njegove antioksidativne aktivnosti. Odnosno, ukoliko se priprema smjesa aronijinog soka i crnog vina, komponente moraju biti u jednakim udjelima (50:50) kako bi se postigao što bolji sinergizam ovih dvaju vrsta antioksidanasa a time i ostvario jači zdravstveni učinak.

antioksidansi, aronija, DPPH radikal, kinetika, TEAC test, vino

nije evidentirano

engleski

Antioxidative synergism of the squeezed aronia juice and black wine mixtures of three grape varieties from the Bujština area

nije evidentirano

antioxidants, chokeberry, DPPH radical, kinetics, TEAC assay, wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57 (3)

2021.

290-298

objavljeno

1847-6864

1848-1868

Povezanost rada

Kemija, Nutricionizam, Temeljne medicinske znanosti

Indeksiranost