Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima (CROSBI ID 99678)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Crnjac, Tomislav ; Margeta, Vladimir Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima // Poljoprivreda (Osijek), 7 (2001), 1; 47-51

Podaci o odgovornosti

Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Crnjac, Tomislav ; Margeta, Vladimir

hrvatski

Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima

U istraživanje je uključeno ukupno 30 klaonički obrađenih polovica porijeklom od svinja Hypor ABCD hibrida. Svinje su podijeljene u dvije skupine (A i B), po 15 u svakoj (po 8 ženskih i 7 muških). Skupina A uzgajana je u vrlo dobrim ambijentalnim uvjetima i hranjena kvalitetnom smjesom na razini 16, 5% sir. bjelančevina za cijelo vrijeme tova, a skupina B uzgajana je u lošijim higijenskim uvjetima i hranjena uobičajenim smjesama iz vlastite mješaonice (često od nekvalitetnih i neprovjerenih sastojaka - naročito kukuruza). Razina sir. bjelančevina do cca 60 kg bila je 16, 0% (ST- 1), a do kraja tova 14, 0% (ST-2). Nakon klanja i klaoničke obrade, ohlađene polovice su rasjecane (po Wenigeru i sur., 1963.). Rasjecanjem na osnovne dijelove i utvrđivanjem tkiva u njima, utvrđene su statistički vrlo značajne razlike (P<0, 01) između udjela mišićnog tkiva u polovicama A skupine (57, 54%) i B skupine (54, 29%). Također su i u pojedinim dijelovima polovica (but, leđa i plećka) utvrđene razlike u udjelima mišićnog i masnog tkiva na razini P<0, 01. Tehnološka svojstva (pH1, pH2, Sp.v.v. i boja) mišićnog tkiva i kemijski sastav mišićnog i masnog tkiva, prema dobivenim rezultatima srednjih vrijednosti nalaze se u granicama "normale".

tov svinja ; kakvoća svinjskih polovica ; obiteljska gospodarstva

nije evidentirano

engleski

Influence of feeding on carcass quality of pigs on family farms

nije evidentirano

fattening of pig ; carcass quality ; family farms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7 (1)

2001.

47-51

objavljeno

1330-7142

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)