Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima (CROSBI ID 99678)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Crnjac, Tomislav ; Margeta, Vladimir
hrvatski
Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima
U istraživanje je uključeno ukupno 30 klaonički obrađenih polovica porijeklom od svinja Hypor ABCD hibrida. Svinje su podijeljene u dvije skupine (A i B), po 15 u svakoj (po 8 ženskih i 7 muških). Skupina A uzgajana je u vrlo dobrim ambijentalnim uvjetima i hranjena kvalitetnom smjesom na razini 16, 5% sir. bjelančevina za cijelo vrijeme tova, a skupina B uzgajana je u lošijim higijenskim uvjetima i hranjena uobičajenim smjesama iz vlastite mješaonice (često od nekvalitetnih i neprovjerenih sastojaka - naročito kukuruza). Razina sir. bjelančevina do cca 60 kg bila je 16, 0% (ST- 1), a do kraja tova 14, 0% (ST-2). Nakon klanja i klaoničke obrade, ohlađene polovice su rasjecane (po Wenigeru i sur., 1963.). Rasjecanjem na osnovne dijelove i utvrđivanjem tkiva u njima, utvrđene su statistički vrlo značajne razlike (P<0, 01) između udjela mišićnog tkiva u polovicama A skupine (57, 54%) i B skupine (54, 29%). Također su i u pojedinim dijelovima polovica (but, leđa i plećka) utvrđene razlike u udjelima mišićnog i masnog tkiva na razini P<0, 01. Tehnološka svojstva (pH1, pH2, Sp.v.v. i boja) mišićnog tkiva i kemijski sastav mišićnog i masnog tkiva, prema dobivenim rezultatima srednjih vrijednosti nalaze se u granicama "normale".
tov svinja ; kakvoća svinjskih polovica ; obiteljska gospodarstva
nije evidentirano
engleski
Influence of feeding on carcass quality of pigs on family farms
nije evidentirano
fattening of pig ; carcass quality ; family farms
nije evidentirano