Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 111979

Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima


Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Gutzmirtl, Draženka; Crnjac, Tomislav; Margeta, Vladimir
Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima // Poljoprivreda, 7 (2001), 1; 47-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 111979 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima
(Influence of feeding on carcass quality of pigs on family farms)

Autori
Petričević, Antun ; Kralik, Gordana ; Gutzmirtl, Draženka ; Crnjac, Tomislav ; Margeta, Vladimir

Izvornik
Poljoprivreda (1330-7142) 7 (2001), 1; 47-51

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tov svinja ; kakvoća svinjskih polovica ; obiteljska gospodarstva
(fattening of pig ; carcass quality ; family farms)

Sažetak
U istraživanje je uključeno ukupno 30 klaonički obrađenih polovica porijeklom od svinja Hypor ABCD hibrida. Svinje su podijeljene u dvije skupine (A i B), po 15 u svakoj (po 8 ženskih i 7 muških). Skupina A uzgajana je u vrlo dobrim ambijentalnim uvjetima i hranjena kvalitetnom smjesom na razini 16, 5% sir. bjelančevina za cijelo vrijeme tova, a skupina B uzgajana je u lošijim higijenskim uvjetima i hranjena uobičajenim smjesama iz vlastite mješaonice (često od nekvalitetnih i neprovjerenih sastojaka - naročito kukuruza). Razina sir. bjelančevina do cca 60 kg bila je 16, 0% (ST- 1), a do kraja tova 14, 0% (ST-2). Nakon klanja i klaoničke obrade, ohlađene polovice su rasjecane (po Wenigeru i sur., 1963.). Rasjecanjem na osnovne dijelove i utvrđivanjem tkiva u njima, utvrđene su statistički vrlo značajne razlike (P<0, 01) između udjela mišićnog tkiva u polovicama A skupine (57, 54%) i B skupine (54, 29%). Također su i u pojedinim dijelovima polovica (but, leđa i plećka) utvrđene razlike u udjelima mišićnog i masnog tkiva na razini P<0, 01. Tehnološka svojstva (pH1, pH2, Sp.v.v. i boja) mišićnog tkiva i kemijski sastav mišićnog i masnog tkiva, prema dobivenim rezultatima srednjih vrijednosti nalaze se u granicama "normale".

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079020

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Petričević, Antun; Kralik, Gordana; Gutzmirtl, Draženka; Crnjac, Tomislav; Margeta, Vladimir
Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima // Poljoprivreda, 7 (2001), 1; 47-51 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Petričević, A., Kralik, G., Gutzmirtl, D., Crnjac, T. & Margeta, V. (2001) Utjecaj hranidbe na kakvoću svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima. Poljoprivreda, 7 (1), 47-51.
@article{article, year = {2001}, pages = {47-51}, keywords = {tov svinja, kakvo\'{c}a svinjskih polovica, obiteljska gospodarstva}, journal = {Poljoprivreda}, volume = {7}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Utjecaj hranidbe na kakvo\'{c}u svinjskih polovica u obiteljskim gospodarstvima}, keyword = {tov svinja, kakvo\'{c}a svinjskih polovica, obiteljska gospodarstva} }
@article{article, year = {2001}, pages = {47-51}, keywords = {fattening of pig, carcass quality, family farms}, journal = {Poljoprivreda}, volume = {7}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Influence of feeding on carcass quality of pigs on family farms}, keyword = {fattening of pig, carcass quality, family farms} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB International
  • Nacionalna i sveučilišna hrvatska biblioteka





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font