Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline (CROSBI ID 440325)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Domin, Ana
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Primjena kombiniranog postupka mikrovalne ekstrakcije i inkapsulacije ciklodekstrinima u izradi ekstrakta komine masline
Proizvodnju maslinovog ulja iz plodova masline karakterizira nastanak velikih količina ekotoksičnog otpada - komine masline i otpadnih voda, čije odlaganje predstavlja izazov u ekološkom i ekonomskom smislu. S druge strane, ekstrakt komine masline sadrži značajne količine bioaktivnih antioksidansa te se u tom smsilu može smatrati vrijednom sekundarnom sirovinom. Ovim radom istražena je učinkovitost mikrovalne ekstrakcije spregnute inkapsulacijom ciklodekstrinima u dobivanju ekstrakata komine masline. Primjenom postupka optimirane mikrovalne ekstrakcije dobiveni su značajno kvalitetniji ekstrakti u kraćem vremenu i uz manjui utrošak otapala, u uspredbi s klasičnom ekstrakcijom otapalom Ispitan je utjecaj različitih ciklodekstrina na mjereni antioksidacijski potencijal. Rezultati provedenih istraživanja pokazuju da inkapsulacija ciklodestrinima rezultira dodatnim porastom prinosa antioksidansa, ovisno o vrsti primijenjenog ciklodekstrina pri čemu se β- ciklodekstrin pokazao kao najbolji ekscipijens.
komina masline, antioksidacijski potencijal, mikrovalna ekstrakcija, enkapsulacija, ciklodektrini
nije evidentirano
engleski
Application of the combined process of microwave extraction and encapsulation with cyclodextrins in the production of olive pomace extract
nije evidentirano
olive pomace, antioxidant potential, microwave assisted extraction, encapsulation, cyclodextrins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
11.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb