Određivanje optimalne temperature za rast i proizvodnju etanola s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus NBRC 1777 (CROSBI ID 440320)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Samardžić, Ana
Trontel, Antonija
hrvatski
Određivanje optimalne temperature za rast i proizvodnju etanola s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus NBRC 1777
Razvoj bioprocesa proizvodnje etanola trebao bi biti usmjeren prema pronalaženju termotolerantnog kvasca koji može koristiti različite ugljikohidrate kao izvore ugljika, posebice one prisutne u lignoceluloznim sirovinama, proizvoditi etanol uz visoke prinose i produktivnost pri temperaturama koje su optimalne za aktivnost enzima potrebnih za hidrolizu lignoceluloznih sirovina ( 50 °C). Kvasac Kluyveromyces marxianus je termotolerantni kvasac koji može rasti i pri temperaturi od 45 °C do 52 °C, a etanol može proizvoditi pri temperaturama od 38 °C do 45 °C ovisno o odabranom soju ovog kvasca. U ovom radu su zbog pronalaženja optimalne temperature za rast i proizvodnju etanola s pomoću kvasca Kluyveromyces marxianus NBRC 1777 provedeni uzgoji u YPD (Yeast extract pepton dextrose) podlozi pri temperaturama od 20 °C, 30 °C, 40 °C i 50 °C. Između testiranih temperatura, najveća specifična brzina rasta (µ = 0, 42 h-1) te brzine proizvodnje etanola (rEtOH = 0, 35 h -1) i glicerola (rglicerol = 0, 19 h-1), kao i produktivnost procesa proizvodnje etanola (PrEtOH =0, 96 g L-1 h-1) određene su pri temperaturi od 30 °C. Pri temperaturi od 50 °C ovaj soj kvasca raste vrlo sporo i proizvodi minimalne količine etanola uz vrlo nisku produktivnost procesa proizvodnje etanola (PrEtOH = 0, 15 g L-1 h -1).
utjecaj temperature, bioetanol, glukoza, Kluyveromyces marxianus
nije evidentirano
engleski
Determination of optimal temperature for growth and ethanol production by yeast Kluyveromyces marxianus NBRC 1777
nije evidentirano
influence of temperature, bioethanol, glucose, Kluyveromyces marxianus
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
18.02.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb