Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Interakcije lijekova i voćnih sokova (CROSBI ID 440314)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jambrošić, Borna Interakcije lijekova i voćnih sokova / Žuntar, Irena ; Danijela, Bursać Kovačević (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Jambrošić, Borna

Žuntar, Irena ; Danijela, Bursać Kovačević

hrvatski

Interakcije lijekova i voćnih sokova

Interakcija je međudjelovanje koje nastaje kada se sfere aktivnosti nekih supstancija preklapaju, na način da će djelovanje jedne supstancije utjecati na ponašanje druge. Farmakokinetska interakcija najčešći je tip interakcije kod istodobne primjene određenih sokova i lijekova, a nastaje kada jedna ili više supstancija iz soka mijenja apsorpciju, distribuciju, metabolizam i/ili ekskreciju lijeka. Glavnu skupinu enzima zaslužnih za metabolizam ksenobiotika čine enzimi iz porodice citokrom P450 (CYP), a u klinički značajnim interakcijama najčešće sudjeluju CYP1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 i 3A4. Ako dođe do inhibicije citokroma, povećat će se koncentracija lijeka supstrata. Ako se radi o prolijeku, njegov smanjeni metabolizam smanjit će stvaranje aktivne molekule i farmakološko djelovanje. Osim CYP enzima, u interakcijama lijekova i sokova često sudjeluju i transporteri poput P-glikoproteina (P-gp) i organskog anionskog transportnog peptida (OATP). Voćni sok je najčešće konzumiran proizvod od voća zahvaljujući svojim nutritivnim i biološkim karakteristikama koje mogu zadovoljiti potrebe organizma te pružiti odgovarajuće pozitivne učinke po zdravlje. Voćni sokovi se prema fizikalnim svojstvima i tehnološkim procesima dobivanja mogu podijeliti u bistre, mutne i kašaste. Proizvodnja bistrih sokova temelji se na procesima koji pomažu uklanjanje netopljivih čestica koje uzrokuju mutnoću. Kod proizvodnje mutnih i kašastih sokova cilj je smanjiti taloženje netopljivih čestica te postići stabilizaciju i homogenost. Biološki aktivni spojevi (BAS) prirodni su nenutritivni sastojci hrane s pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje. Flavonoidi su najrasprostranjenija skupina biljnih polifenola, a u voću su najzastupljeniji flavoni, flavonoli, flavanoli, flavanoni, antocijani i izoflavoni. U ovom radu obrađene su interakcije lijekova s voćnim sokovima od: grejpa, naranče, seviljske naranče, mandarine, klementine, pomela, limuna, limete, jabuke, brusnice, šipka, ananasa, borovnice, grožđa, banane, šljive, suhe šljive, manga, guave i avokada. Od lijekova u interakcije sa sokovima najčešće stupaju supstrati CYP3A4 (najzastupljenijeg enzima u metabolizmu ksenobiotika), npr. blokatori kalcijevih kanala, sildenafil, ciklosporin, statini, karbamazepin itd., a neki od polifenola inhibitora CYP3A4 iz voća su: bergamotin i 6', 7'-dihidroksibergamotin iz grejpa, seviljske naranče i pomela ; flavonoli, antocijani i fenolne kiseline iz brusnica ; naringin i naringenin iz pomela ; kvercetin, kemferol i galna kiselina iz šipka te resveratrol iz grožđa.

lijek ; voćni sok ; interakcija ; CYP ; P-gp ; OATP ; polifenoli ; resveratrol ; bergamotin ; 6', 7'-dihidroksibergamotin ; naringin ; naringenin ; kvercetin ; kemferol ; galna kiselina

nije evidentirano

engleski

INTERACTIONS BETWEEN DRUGS AND FRUIT JUICES

nije evidentirano

drug ; fruit juice ; interaction ; CYP ; P-gp ; OATP ; polyphenols ; resveratrol ; bergamottin ; 6', 7'-dihydroxybergamottin ; naringin ; naringenin ; quercetin ; kaempherol ; gallic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

93

19.03.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kemija, Prehrambena tehnologija