Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu (CROSBI ID 292710)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Jukić, Željko ; Krička, Tajana ; Pospišil, Ana ; Radiček, Tihomir ; Jukić, Karmen
hrvatski
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu
Hektolitarska masa je parametar kakvoće pšenice na čiju vrijednost utječe više čimbenika. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u nekim fizikalnim svojstvima pšenice kada se zrna razlikuju prema debljini, a istraživanje je provedeno u tvrtki Belje d.d. Mlinarstvo Križevci u 2012. godini. Za potrebe istraživanja, uzorci zrna ručno su uzeti tijekom transportiranja zrna iz skladišnog prostora u mlinsku čistionicu i neposredno prije početka mljevenja zrna (prije 1. krupljenja). Prosijavanjem zrna na sitima, dobivene su četiri frakcije zrna prema debljini (F1 > od 3, 0 mm ; F2 > od 2, 5 mm ; F3 > od 2, 25 mm i F4 > od 2, 0mm). Najviše zrna u postotku utvrđeno je u F2 (debljina zrna > 2, 5 mm) kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice (60, 82%) tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja (62, 93%). Hektolitarska i masa 1000 zrna smanjuju se sa smanjenjem debljine zrna tj., od F1 prema F4. Statistička analiza varijance pokazala je značajne razlike u hektolitarskoj i masi 1000 zrna između frakcija zrna. Iako je prosječna masa 1000 zrna bila veća u F1, u odnosu na F2, razlike u hektolitarskoj masi između F1 i F2 bile su neznatne, kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja. Iako u ovom istraživanju nije određen prinos brašna u frakcijama zrna, na osnovi dosadašnjih znanstvenih spoznaja mogu se očekivati bolji rezultati u preradi u frakcijama 1 i 2 u odnosu na frakcije 3 i 4.
debljina zrna, frakcije zrna, hektolitarska masa, pšenica
nije evidentirano
engleski
Influence of different wheat grain shapes on test weight
nije evidentirano
grain thickness, grain fractions, test weight, wheat
nije evidentirano