Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119178

Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu


Jukić, Željko; Krička, Tajana; Pospišil, Ana; Radiček, Tihomir; Jukić, Karmen
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu // Agronomski glasnik, 82 (2020), 1-2; 3-16 (recenziran, članak, ostalo)


CROSBI ID: 1119178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu
(Influence of different wheat grain shapes on test weight)

Autori
Jukić, Željko ; Krička, Tajana ; Pospišil, Ana ; Radiček, Tihomir ; Jukić, Karmen

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 82 (2020), 1-2; 3-16

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
debljina zrna, frakcije zrna, hektolitarska masa, pšenica
(grain thickness, grain fractions, test weight, wheat)

Sažetak
Hektolitarska masa je parametar kakvoće pšenice na čiju vrijednost utječe više čimbenika. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u nekim fizikalnim svojstvima pšenice kada se zrna razlikuju prema debljini, a istraživanje je provedeno u tvrtki Belje d.d. Mlinarstvo Križevci u 2012. godini. Za potrebe istraživanja, uzorci zrna ručno su uzeti tijekom transportiranja zrna iz skladišnog prostora u mlinsku čistionicu i neposredno prije početka mljevenja zrna (prije 1. krupljenja). Prosijavanjem zrna na sitima, dobivene su četiri frakcije zrna prema debljini (F1 > od 3, 0 mm ; F2 > od 2, 5 mm ; F3 > od 2, 25 mm i F4 > od 2, 0mm). Najviše zrna u postotku utvrđeno je u F2 (debljina zrna > 2, 5 mm) kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice (60, 82%) tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja (62, 93%). Hektolitarska i masa 1000 zrna smanjuju se sa smanjenjem debljine zrna tj., od F1 prema F4. Statistička analiza varijance pokazala je značajne razlike u hektolitarskoj i masi 1000 zrna između frakcija zrna. Iako je prosječna masa 1000 zrna bila veća u F1, u odnosu na F2, razlike u hektolitarskoj masi između F1 i F2 bile su neznatne, kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja. Iako u ovom istraživanju nije određen prinos brašna u frakcijama zrna, na osnovi dosadašnjih znanstvenih spoznaja mogu se očekivati bolji rezultati u preradi u frakcijama 1 i 2 u odnosu na frakcije 3 i 4.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (autor)

Avatar Url Ana Pospišil (autor)

Avatar Url Željko Jukić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Jukić, Željko; Krička, Tajana; Pospišil, Ana; Radiček, Tihomir; Jukić, Karmen
Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu // Agronomski glasnik, 82 (2020), 1-2; 3-16 (recenziran, članak, ostalo)
Jukić, Ž., Krička, T., Pospišil, A., Radiček, T. & Jukić, K. (2020) Utjecaj različitih oblika zrna pšenice na hektolitarsku masu. Agronomski glasnik, 82 (1-2), 3-16.
@article{article, year = {2020}, pages = {3-16}, keywords = {debljina zrna, frakcije zrna, hektolitarska masa, p\v{s}enica}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {82}, number = {1-2}, issn = {0002-1954}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih oblika zrna p\v{s}enice na hektolitarsku masu}, keyword = {debljina zrna, frakcije zrna, hektolitarska masa, p\v{s}enica} }
@article{article, year = {2020}, pages = {3-16}, keywords = {grain thickness, grain fractions, test weight, wheat}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {82}, number = {1-2}, issn = {0002-1954}, title = {Influence of different wheat grain shapes on test weight}, keyword = {grain thickness, grain fractions, test weight, wheat} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font