Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora (CROSBI ID 440295)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Potočar, Anita Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora / Planinić, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Potočar, Anita

Planinić, Mirela

hrvatski

Biotransformacija pljevice ječma uz primjenu gljive Ceriporiopsis subvermispora

Cilj završnog rada bio je istražiti mogućnosti primjene biološke obrade pljevice ječma u svrhu povećanja estraktibilnosti bioaktivnih fenolnih kiselina i antioksidacijske aktivnosti ekstrakta pljevice ječma. Biološka obrada provedena je pomoću gljive bijelog truljenja Ceriporiopsis subvermispora, koja je poznata po proizvodnji enzima lakaza. Lakaza katalizira oksidaciju supstrata prijenosom elektrona i istovremenom redukcijom kisika do vode. Ovi enzimi pripadaju skupini metaloenzima i u svom katalitičkom centru sadrže više atoma bakra te djeluju na veliki broj različitih supstrata. Biotransformacija pljevice ječma s gljivom Ceriporiopsis subvermispora provedena je tijekom 10 dana tijekom kojih su praćene promjene mase, udjela vlage i granulometrijski sastav pljevice. Ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom bioaktivnih fenolnih spojeva iz neobrađene i obrađene pljevice ječma provedena je s ekološki prihvatljivim otapalom (50 % otopine etanola). Dobiveni ekstrakti analizirani su gradijentom UHPLC metodom za kvantificiranje 10 fenolnih kiselina. Antioksidativna aktivnost određena je DPPH metodom. Aktivnost enzima lakaze izmjerena je spektrofotometrijski, svaki dan, u dobivenim vodenim ekstraktima, koristeći 2, 2-azino-bis(3- etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) (ABTS) kao supstrat. Od svih testiranih fenolnih kiselina u neobrađenom ekstraktu pljevice ječma, siringinska kiselina (77.00 μg/gs.t.) najviše je zastupljena, a elaginska kiselina najmanje (1, 20 μg/gs.t.). Biološka obrada s gljivom Ceriporiopsis subvermispora povećala je ekstraktibilnost o-kumarne kiseline za 6, 87 puta. Nakon 10 dana obrade, Ceriporiopsis subvermispora nije proizvela lakazu u ispitivanim uvjetima.

Ceriporiopsis subvermispora; pljevica ječma; fermentacija na čvrstim nosačima; lakaza; fenolne kiseline; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Biotransformation of Barley Husk by Ceriporiopsis subvermispora

The aim of this work was to investigate the possibility to use biological treatment of barley husk to enhance the extracibility of phenolic acids as well as the antioxidant activity of extract of barley husk. Biological treatment was performed using the white rot fungus Cerporiopsis subvermispora, which is known as fungi that produce enzyme laccase. Laccaces catalyze substrate oxydation by electron transfer and simultaneous reduction of oxygen to water. These enzymes are multycooper oxidases and they have ability to oxidaze a broad range of substrates. Biotransformation of barley husk by Ceriporiopsis subvermispora was performed during ten days, during which were to follow changes in masse, moisture content and granulometric composition of husk. Ultrasound assisted extraction of bioactive phenolic compounds from untreated and treated barley husk was performed with eco-friendly solvent (50 % aqueous ethanol). Obtained extrackts were analysed by gradient UHPLC method for quantfication of 10 phenolic acids. Antioxidant activity was determined by DPPH method. Activity of enzyme laccase was measured spectrophotometrically, every day, in obtained water extracts, using 2,2-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) as a substrate. Of all tested phenolic acids in untreated barley husk extracts, syringic acid (77.00 μg/gdb) was represented in the greatest, while ellagic acid was presented in the lowest amount (1.20 μg/gdb). Biological treatment with Cerporiopsis subvermispora increased the extractability of o-coumeric acid for 6.87-folds. After 10 days, Ceriporiopsis subvermispora didn´t produce laccase under investigated condiotions.

Ceriporiopsis subvermispora; barley husk; solid-state fermentation; laccase; phenolic acids; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

29.09.2020.

obranjeno

109:095797

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice