Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1119144

Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena


Dragaš, Anđela
Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1119144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena
(Possibilities of food industry waste utilization in biogenic synthesis of nanoselenium)

Autori
Dragaš, Anđela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.06

Godina
2020

Stranica
45

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
otpad prehrambene industrije ; komina masline ; komina rajčice ; komina mandarine ; zelena sinteza nanoselena
(food industry waste ; olive pomace ; tomato pomace ; tangerine pomace ; green synthesis of nanoselenium)

Sažetak
Otpad prehrambene industrije postaje sve veći ekološki problem zbog brojnih negativnih utjecaja na sigurnost hrane, prirodne resurse, okoliš i zdravlje ljudi. Stoga rastu napori valorizacije prehrambenog otpada kao važnog izvora bioaktivnih spojeva s poželjnim biološkim učincima. Selen je element u tragovima koji je neophodan u malim količinama dok u većim količinama može biti toksičan, a bitan je za funkcioniranje više od 30 poznatih selenoproteina. Danas se intenzivno istražuju mogućnosti sinteze i primjena nanočestica selena prvenstveno zbog manje toksičnosti. Biosinteza nanomaterijala pomoću biljnih ekstrakata ima prednosti u odnosu na druge biološke metode jer je jeftina i ne zahtijeva nikakve posebne uvjete. U ovom diplomskom radu istražena je mogućnost korištenja ekstrakata komine masline, rajčice i mandarine u biogenoj sintezi nanoselena u usporedbi sa nanoselenom sintetiziranim standardnom kemijskom metodom. Raspodjela veličine čestica i zeta potencijal nanoselena određeni su mjerenjem dinamičkog raspršenja svjetlosti, a za određivanje antioksidacijskog potencijala korištene su jednostavne in vitro metode za mjerenje reduktivne sposobnosti i sposobnosti hvatanja radikala. Od svih istraženih ekstrakata jedino je ekstrakt komine masline pogodan za biogenu sintezu nanoSe jer, u usporedbi sa kemijski sintetiziranim nanočesticama, rezultira nastajanjem čestica slične veličine i stabilnosti, ali značajno veće antioksidativne učinkovitosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( POIROT)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dragaš, Anđela
Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Dragaš, A. (2020) 'Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Draga\v{s}, An\djela}, year = {2020}, pages = {45}, keywords = {otpad prehrambene industrije, komina masline, komina raj\v{c}ice, komina mandarine, zelena sinteza nanoselena}, title = {Mogu\'{c}nosti kori\v{s}tenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena}, keyword = {otpad prehrambene industrije, komina masline, komina raj\v{c}ice, komina mandarine, zelena sinteza nanoselena}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Draga\v{s}, An\djela}, year = {2020}, pages = {45}, keywords = {food industry waste, olive pomace, tomato pomace, tangerine pomace, green synthesis of nanoselenium}, title = {Possibilities of food industry waste utilization in biogenic synthesis of nanoselenium}, keyword = {food industry waste, olive pomace, tomato pomace, tangerine pomace, green synthesis of nanoselenium}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font