Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena (CROSBI ID 440293)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dragaš, Anđela Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Dragaš, Anđela

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Mogućnosti korištenja otpada prehrambene industrije u biogenoj sintezi nanoselena

Otpad prehrambene industrije postaje sve veći ekološki problem zbog brojnih negativnih utjecaja na sigurnost hrane, prirodne resurse, okoliš i zdravlje ljudi. Stoga rastu napori valorizacije prehrambenog otpada kao važnog izvora bioaktivnih spojeva s poželjnim biološkim učincima. Selen je element u tragovima koji je neophodan u malim količinama dok u većim količinama može biti toksičan, a bitan je za funkcioniranje više od 30 poznatih selenoproteina. Danas se intenzivno istražuju mogućnosti sinteze i primjena nanočestica selena prvenstveno zbog manje toksičnosti. Biosinteza nanomaterijala pomoću biljnih ekstrakata ima prednosti u odnosu na druge biološke metode jer je jeftina i ne zahtijeva nikakve posebne uvjete. U ovom diplomskom radu istražena je mogućnost korištenja ekstrakata komine masline, rajčice i mandarine u biogenoj sintezi nanoselena u usporedbi sa nanoselenom sintetiziranim standardnom kemijskom metodom. Raspodjela veličine čestica i zeta potencijal nanoselena određeni su mjerenjem dinamičkog raspršenja svjetlosti, a za određivanje antioksidacijskog potencijala korištene su jednostavne in vitro metode za mjerenje reduktivne sposobnosti i sposobnosti hvatanja radikala. Od svih istraženih ekstrakata jedino je ekstrakt komine masline pogodan za biogenu sintezu nanoSe jer, u usporedbi sa kemijski sintetiziranim nanočesticama, rezultira nastajanjem čestica slične veličine i stabilnosti, ali značajno veće antioksidativne učinkovitosti.

otpad prehrambene industrije ; komina masline ; komina rajčice ; komina mandarine ; zelena sinteza nanoselena

nije evidentirano

engleski

Possibilities of food industry waste utilization in biogenic synthesis of nanoselenium

nije evidentirano

food industry waste ; olive pomace ; tomato pomace ; tangerine pomace ; green synthesis of nanoselenium

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

10.06.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija