Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta (CROSBI ID 440287)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Hećimović, Matija Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Hećimović, Matija

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta

Ječam ubrajamo u žitarice koje imaju brojne značajne uloge kao što su prehrana čovjeka, hranidba stoke, sirovina u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama. Morfologija ječma je slična kao i kod ostalih žitarica, no postoji nekoliko razlika u građi klasa. Ječam ima velike zahtjeve prema tlu i osjetljiv je na kiselost stoga mu najbolje odgovaraju neutralna do slabo alkalna tla. Temeljni cilj oplemenjivanja ječma jest stvoriti kultivare koji će biti otporniji na vremenske uvjete, koji će imati veći prinos po jedinici površine te bolja nutritivna svojstva. Ozimine (ozimi usjevi, jesenji usjevi) jesu jednogodišnje poljoprivredne biljke, a za njihov rast potrebno je razdoblje niskih temperatura. Sorte ozimog ječma Bc Instituta su: BC Vedran, BC Bosut, BC Gospodar, Favorit i BC Srećko.

ječam ; oplemenjivanje ; ozime kulture ; Bc Institut

nije evidentirano

engleski

Physico-Chemical Properties of the Bc Institut Winter Oat Varieties

nije evidentirano

barley ; breeding ; winter crops ; Bc Institute

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija