Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta (CROSBI ID 440287)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hećimović, Matija
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Fizikalno-kemijska svojstva sorti ozimog ječma Bc instituta
Ječam ubrajamo u žitarice koje imaju brojne značajne uloge kao što su prehrana čovjeka, hranidba stoke, sirovina u prehrambenoj i neprehrambenim industrijama. Morfologija ječma je slična kao i kod ostalih žitarica, no postoji nekoliko razlika u građi klasa. Ječam ima velike zahtjeve prema tlu i osjetljiv je na kiselost stoga mu najbolje odgovaraju neutralna do slabo alkalna tla. Temeljni cilj oplemenjivanja ječma jest stvoriti kultivare koji će biti otporniji na vremenske uvjete, koji će imati veći prinos po jedinici površine te bolja nutritivna svojstva. Ozimine (ozimi usjevi, jesenji usjevi) jesu jednogodišnje poljoprivredne biljke, a za njihov rast potrebno je razdoblje niskih temperatura. Sorte ozimog ječma Bc Instituta su: BC Vedran, BC Bosut, BC Gospodar, Favorit i BC Srećko.
ječam ; oplemenjivanje ; ozime kulture ; Bc Institut
nije evidentirano
engleski
Physico-Chemical Properties of the Bc Institut Winter Oat Varieties
nije evidentirano
barley ; breeding ; winter crops ; Bc Institute
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek