Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor (CROSBI ID 440286)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Begić, Andrea
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Morfološka i tehnološka svojstva kultivara ozimog pravog pira Bc Vigor
Pravi pir se smatra jednom od najstarijih žitarica. Nutritivno je vrijedna žitarica zahvaljujući sadržaju proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Pir sadrži prehrambena vlakna, nezasićene masne kiseline i esencijalne aminokiseline koje su važne za održavanje i unaprjeđenje zdravlja. Ostaci pira iz proizvodnje mogu se koristiti za dobivanje energije koja predstavlja manju opasnost za okoliš. Prema zahtjevima za uzgoj pir nije zahtjevna žitarica i veoma je prilagodljiva. Kako bi se dobile sorte sa što boljim svojstvima pristupilo se tehnikama oplemenjivanja. Bc Institut je stvorio kultivar ozimog pravog pira Bc Vigor. Tijekom priznavanja sorti provode se ispitivanja kojima se određuje kvaliteta. Neki od parametara koji se analiziraju uključuju hektolitarsku masa, masu 1000 zrna, maseni udjel proteina, maseni udjel pepela, broj padanja, određivanje reoloških svojstava. Zadatak ovog rada bio je opisati morfološka i tehnološka svojstva ozimog pravog pira Bc Vigor.
pravi pir ; Bc Institut ; Bc Vigor ; morfološka svojstva ; tehnološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Morphological and Technological Characteristics of Winter Spelt Cultivar Bc Vigor
nije evidentirano
spelt ; Bc Institute ; Bc Vigor ; morphological properties ; technological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
23.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek