Određivanje broja padanja mješavina pšeničnog brašna s ječmenim brašnima sorti ječma Bosut i Favorit (CROSBI ID 440285)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kamenjaš, Mateja
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Određivanje broja padanja mješavina pšeničnog brašna s ječmenim brašnima sorti ječma Bosut i Favorit
Ječam je žitarica iz porodice trava (Poaceae) koja se može koristiti u proizvodnji pekarskih proizvoda i ovakvi proizvodi imaju poboljšana nutritivna svojstva i prihvatljive senzorske karakteristike. Cilj rada bio je istražiti utjecaj zamjene dijela pšeničnog brašna (0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 i 100 %) ječmenim brašnom na broj padanja po Hagberg- Pertenu. Korišteno je standardno pšenično brašno T-550 i ječmeno brašno dvije sorte ječma BC instituta: Bosut i Favorit. Cijelo zrno obje sorte ječma usitnjeno je na laboratorijskom mlinu. Udio vlage i mineralnih tvari pšeničnog i ječmenih brašna određen je standardnom metodom. Na osnovi rezultata istraživanja provedenih u ovom radu može se zaključiti da udio ječmenog brašna ima statistički značajan utjecaj na broj padanja po Hagberg-Pertenu. Povećanje udjela ječmenog brašna obje ispitivane sorte ječma rezultiralo je povećanjem broja padanja smjese pšeničnog i ječmenog brašna.
pšenično brašno ; BC Bosut ; BC Favorit ; ječmeno brašno ; broj padanja
nije evidentirano
engleski
Falling Number Determination of Mixtures of Wheat Flour with Barley Flour Made from Bosut and Favorit Barley Varieties
nije evidentirano
wheat flour ; BC Bosut ; BC Favorit ; barley flour ; falling number
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek