Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera (CROSBI ID 440283)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hojka, Martina
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj zamjene pšeničnog brašna s dodatkom ječmenog brašna, u različitim udjelima (20, 40, 60 i 80 %), na promjenu kvalitete uzoraka krekera. Uzorci su proizvedeni i pečeni u laboratorijskim uvjetima te potom podvrgnuti analizama. Analizirani su gubitak mase tijekom pečenja, volumen, specifični volumen, visina, dužina, koeficijent širenja i boja. Također, provedeno je i senzorsko ispitivanje uzoraka krekera. Dobiveni rezultati pokazali su da je povećanjem udjela ječmenog brašna došlo do značajnog gubitka mase uzoraka te smanjenja volumena (neovisno o udjelu ječmenog brašna). Nadalje, najveću dužinu imali su uzorci krekera s dodatkom 80 % ječmenog brašna. Rezultati mjerenja boje pokazali su da uzorci krekera s dodatkom 80 % ječmenog brašna imaju najveću promjenu boje, odnosno najmanju vrijednost svjetline na površini uzorka.
kreker ; ječmeno brašno ; tekstura krekera ; senzorska ocjena
nije evidentirano
engleski
Influence of Barley Flour on the Quality of Crackers
nije evidentirano
crackers ; barley flour ; texture of crackers ; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
21.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek