Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera (CROSBI ID 440283)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hojka, Martina Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Hojka, Martina

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Utjecaj ječmenog brašna na kvalitetu krekera

Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj zamjene pšeničnog brašna s dodatkom ječmenog brašna, u različitim udjelima (20, 40, 60 i 80 %), na promjenu kvalitete uzoraka krekera. Uzorci su proizvedeni i pečeni u laboratorijskim uvjetima te potom podvrgnuti analizama. Analizirani su gubitak mase tijekom pečenja, volumen, specifični volumen, visina, dužina, koeficijent širenja i boja. Također, provedeno je i senzorsko ispitivanje uzoraka krekera. Dobiveni rezultati pokazali su da je povećanjem udjela ječmenog brašna došlo do značajnog gubitka mase uzoraka te smanjenja volumena (neovisno o udjelu ječmenog brašna). Nadalje, najveću dužinu imali su uzorci krekera s dodatkom 80 % ječmenog brašna. Rezultati mjerenja boje pokazali su da uzorci krekera s dodatkom 80 % ječmenog brašna imaju najveću promjenu boje, odnosno najmanju vrijednost svjetline na površini uzorka.

kreker ; ječmeno brašno ; tekstura krekera ; senzorska ocjena

nije evidentirano

engleski

Influence of Barley Flour on the Quality of Crackers

nije evidentirano

crackers ; barley flour ; texture of crackers ; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

21.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice