Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice (CROSBI ID 440282)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mandić, Valentina
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Određivanje fizikalnih i kemijskih svojstava pšenice namijenjene proizvodnji mlinskih proizvoda u pogonu "Papuk" Našice
Pšenica kao strna, krušna žitarica globalno se koristi za ljudsku prehranu. Mljevenjem pšenice dobivaju se brašno i krupica koji se koriste za izradu kruha, peciva, finih pekarski proizvoda, tjestenine i drugih proizvoda. Kvalitetu pšenice određuju botanička pripadnost, organoleptička svojstva, vrsta i količina stranih primjesa, količina vode i proteina, hektolitarska masa te fizikalna i kemijska svojstva. Analizama određujemo kvalitetu pšenice kao sirovine i brašna. Dolaskom pšenice u silos provodi se dio analiza poput mirisanja pšenice, vizualnih pregleda na prisutnost plijesni i smrdljive snijeti, određivanja udjela vlage i proteina u pšenici, određivanja hektolitarske mase pšenice te određivanja količine stranih primjesa u pšenici. Ostale analize provode se u laboratoriju i uključuju: određivanje vrijednosti broja padanja po Hagberg-Pertenu, određivanje količine vlažnog ljepka u cijelom zrnu pšenice i brašnu, ispitivanje kvalitete brašna farinografom i ekstenzografom te određivanje količine pepela i vode u brašnu.
„Papuk d.d.“ Našice ; pšenica ; pšenično brašno ; analiza ; fizikalna svojstva ; kemijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Determining the Physical and Chemical Properties of Wheat Intended for the Production of Milled Products in the Facility "Papuk" Našice
nije evidentirano
„Papuk d.d.“ Našice ; wheat ; wheat flour ; analysis ; physical properties ; chemical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
05.06.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek