Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 440277)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurić, Nataša
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj
Pir se smatra nutritivno vrijednom žitaricom zbog visokog udjela proteina, masti, ugljikohidrata te brojnih vitamina (vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine), brojnih mikronutrijenata poput kalcija, kobalta, željeza, fosfora, magnezija. Pir ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Uspjeva na siromašnom tlu, otporniji je na niske temperature, bolesti i štetočine. U svrhu dobivanja što otpornijih sorti pribjegava se oplemenjivanju. Bc Institut je proizveo kultivar pravog ozimog pira koji se zove Bc Vigor. Uz Bc Vigor u Hrvatskoj se uzgaja i kultivar „Ostro“. Pir se može koristiti za proizvodnju energije koristeći otpad industrije (pljevu, pljevicu i stabljiku). Pir se koristi za dobivanje brašna, posija, krupice i pekarskih proizvoda.
pir ; oplemenjivanje ; Bc Institut ; proizvodnja energije
nije evidentirano
engleski
Quality Properties of Spelt Varieties Produced in the Republic of Croatia
nije evidentirano
spelt ; breeding ; Bc Institute ; energy production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
28.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek