Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 440277)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jurić, Nataša Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Jurić, Nataša

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Kvalitativna svojstva sorti pira koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj

Pir se smatra nutritivno vrijednom žitaricom zbog visokog udjela proteina, masti, ugljikohidrata te brojnih vitamina (vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine), brojnih mikronutrijenata poput kalcija, kobalta, željeza, fosfora, magnezija. Pir ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Uspjeva na siromašnom tlu, otporniji je na niske temperature, bolesti i štetočine. U svrhu dobivanja što otpornijih sorti pribjegava se oplemenjivanju. Bc Institut je proizveo kultivar pravog ozimog pira koji se zove Bc Vigor. Uz Bc Vigor u Hrvatskoj se uzgaja i kultivar „Ostro“. Pir se može koristiti za proizvodnju energije koristeći otpad industrije (pljevu, pljevicu i stabljiku). Pir se koristi za dobivanje brašna, posija, krupice i pekarskih proizvoda.

pir ; oplemenjivanje ; Bc Institut ; proizvodnja energije

nije evidentirano

engleski

Quality Properties of Spelt Varieties Produced in the Republic of Croatia

nije evidentirano

spelt ; breeding ; Bc Institute ; energy production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice