Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode (CROSBI ID 440274)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mikec, David Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode / Duralija, Boris (mentor); Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, . 2019

Podaci o odgovornosti

Mikec, David

Duralija, Boris

hrvatski

Utjecaj povećanih koncentracija željeza na kvalitetu ploda jagode

Jagoda je značajno sezonsko voće, bogato nutrijentima i bioaktivnim tvarima zbog čega često slovi kao super voće. U pogledu agrotehničke zahtjevnosti spada u vrlo zahtjevne, intenzivne kulture te je jedna od najosjetljivijih voćnih vrsta kod koje gnojidba kao i kod ostalih poljoprivrednih kultura ima velik značaj. Značajan mikroelement u ishrani jagode je željezo. Jagoda je osjetljiva na njegov nedostatak pri čemu osjetljivost varira između sorata. Željezo je neophodno za sintezu proteina, redukciju sulfata i nitrata, transport elektrona te je konstituent citokroma, katalaze, feredoksina, kofaktor je približno 140 enzima, ima značajnu ulogu u osnovnim biološkim procesima poput fotosinteze i fiksacije dušika te je sastavni dio svih redoks sustava u biljci. Tri različita tretmana, Fe/Zn obavijeni alginatom, Fe/Zn obavijeni alginatom i kitozanom te folijarna primjena željeza (Fe-EDDHA) primijenjeni su na jagode sorte Clery i Joly s ciljem utvrđivanja utjecaja tih tretmana na urod te na različita svojstva plodova jagode. Pokus je postavljen 2019. godine u 4 repeticije po slučajnom blok rasporedu u mjestu Botinec. Tretmani nisu značajno pridonijeli povećanju količine topljive suhe tvari te su tek neznatno povećali urod i broj plodova. Tri različita tretmana imala su učinak na ukupne kiseline, tvrdoću te boju plodova pri čemu nije bilo ujednačenog djelovanja pojedinog tretmana na ta svojstva ovisno o berbi te sorti jagode. Tretman Fe/Zn koji su obavijeni alginatom je jedini imao značajan pozitivan utjecaj na količinu bioaktivnih tvari i antioksidacijsku aktivnost plodova kod sorte Joly.

jagoda, željezo, mikročestice, kvaliteta ploda

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF INCREASED IRON CONCENTRATION ON THE QUALITY OF STRAWBERRY FRUIT

nije evidentirano

strawberry, iron, microparticles, fruit quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)