Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice (CROSBI ID 440265)

Ocjenski rad | diplomski rad

Anić, Dora Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Anić, Dora

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice

Komina rajčice je otpad koji zaostaje pri preradi rajčice u različite prehrambene proizvode. Budući da sadrži visok postotak korisnih spojeva poput likopena i pektina, predstavlja vrijednu sekundarnu sirovinu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnosti primjene sirovog i pročišćenog pektina komine rajčice kao inkapsulacijskih sredstava za sintezu nanoselena usporedbom veličine srednjeg promjera, zeta potencijala i antioksidatvnog učinka tih čestica sa onima dobivenim korištenjem komercijalno dostupnih pektina ili polivinilpirolidona kao ubičajenog sintetskog inkapsulacijskog sredstva. Rezultati istraživanja pokazuju da su i sirovi i pročišćeni pektin izoliran iz komine rajčice primjenjivi u sintezi nanaoselena te da su dobivene čestice prema promatranim svojstvima ili usporedive ili bolje od nanočestica selena dobivenih korištenjem komercijalno dostupnih pektina ili polivinilpirolidona. Čestice najmanjeg srednjeg promjera i najvećeg antioksidativnog potencijala dobivene su upravo primjenom sirovog pektina ekstrahiranog iz komine rajčice. Potrebna su daljnja istraživanja kojima će se dodatno usavršiti protokol za sintezu nanočestica selena, s ciljem dobivanja čestica viskog redukcijskog potencijala, a promjera manjeg od 100 nm. Također potrebno je provesti istraživanja stabilnosti i bioraspoloživosti nanoselena dobivenog korištenjem pektina komine rajčice kao inkapsulacijskog sredstva.

selen ; nanočestice ; pektini ; komina rajčice ; stabilnost ; antioksidacijski potencijal

nije evidentirano

engleski

Determination of antioxidant potential and characterization of selenium nanoparticles with pectin coating obtained from tomato pomace

nije evidentirano

selenium ; nanoparticles ; pectin ; tomato pomace ; stability ; antioxidant potential

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

24.03.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija