Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1118939

Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice


Anić, Dora
Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1118939 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice
(Determination of antioxidant potential and characterization of selenium nanoparticles with pectin coating obtained from tomato pomace)

Autori
Anić, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.03

Godina
2021

Stranica
50

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
selen ; nanočestice ; pektini ; komina rajčice ; stabilnost ; antioksidacijski potencijal
(selenium ; nanoparticles ; pectin ; tomato pomace ; stability ; antioxidant potential)

Sažetak
Komina rajčice je otpad koji zaostaje pri preradi rajčice u različite prehrambene proizvode. Budući da sadrži visok postotak korisnih spojeva poput likopena i pektina, predstavlja vrijednu sekundarnu sirovinu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnosti primjene sirovog i pročišćenog pektina komine rajčice kao inkapsulacijskih sredstava za sintezu nanoselena usporedbom veličine srednjeg promjera, zeta potencijala i antioksidatvnog učinka tih čestica sa onima dobivenim korištenjem komercijalno dostupnih pektina ili polivinilpirolidona kao ubičajenog sintetskog inkapsulacijskog sredstva. Rezultati istraživanja pokazuju da su i sirovi i pročišćeni pektin izoliran iz komine rajčice primjenjivi u sintezi nanaoselena te da su dobivene čestice prema promatranim svojstvima ili usporedive ili bolje od nanočestica selena dobivenih korištenjem komercijalno dostupnih pektina ili polivinilpirolidona. Čestice najmanjeg srednjeg promjera i najvećeg antioksidativnog potencijala dobivene su upravo primjenom sirovog pektina ekstrahiranog iz komine rajčice. Potrebna su daljnja istraživanja kojima će se dodatno usavršiti protokol za sintezu nanočestica selena, s ciljem dobivanja čestica viskog redukcijskog potencijala, a promjera manjeg od 100 nm. Također potrebno je provesti istraživanja stabilnosti i bioraspoloživosti nanoselena dobivenog korištenjem pektina komine rajčice kao inkapsulacijskog sredstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( POIROT)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Anić, Dora
Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Anić, D. (2021) 'Određivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nanočestica selena s omotačem pektina dobivenih iz komine rajčice', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ani\'{c}, Dora}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {selen, nano\v{c}estice, pektini, komina raj\v{c}ice, stabilnost, antioksidacijski potencijal}, title = {Odre\djivanje antioksidacijskog potencijala i karakterizacija nano\v{c}estica selena s omota\v{c}em pektina dobivenih iz komine raj\v{c}ice}, keyword = {selen, nano\v{c}estice, pektini, komina raj\v{c}ice, stabilnost, antioksidacijski potencijal}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ani\'{c}, Dora}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {selenium, nanoparticles, pectin, tomato pomace, stability, antioxidant potential}, title = {Determination of antioxidant potential and characterization of selenium nanoparticles with pectin coating obtained from tomato pomace}, keyword = {selenium, nanoparticles, pectin, tomato pomace, stability, antioxidant potential}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font