Utjecaj dviju vrsta tla različitih fizikalno- kemijskih karakteristika na kvalitetu peršina korjenaša (Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill.) (CROSBI ID 701399)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Japundžić-Palenkić, Božica ; Širajčić, Katarina ; Romanjek Fajdetić, Nataša ; Popović, Brigita
hrvatski
Utjecaj dviju vrsta tla različitih fizikalno- kemijskih karakteristika na kvalitetu peršina korjenaša (Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill.)
Peršin (Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill.) pripada korjenastom povrću koje preferira strukturna, prozračna i umjereno kisela tla. Cilj rada bio je utvrditi kvalitativna svojstva peršina uzgojenog u dva tipa tla s dvije lokacije kontinentalne Hrvatske: Osječko-baranjske (luvisol) i Brodsko-posavske (hipoglej) županije. Tla su bila različitih fizikalno-kemijskih karakteristika. Pokus je postavljen randomizirano u četiri ponavljanja sjetvom sjemena peršina sorte Berlinski u posude promjera 20 cm (2, 5 L) te su uspoređena morfološka svojstva: promjer korijena, masa korijena, masa listova peršina, broj listova i duljina listova. Sva utvrđena morfološka svojstva bila su statistički značajno veća kod peršina uzgojenog u lesiviranom tlu iz Osječko- baranjske županije.
Peršin, tlo, kvalitativna svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of two soil types with different physicochemical characteristics on root parsley (Petroselinum crispum ssp. tuberosum Mill) quality
nije evidentirano
Parsley, soil, qualitative properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
174-179.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings & abstracts 13th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection
Jug, Danijel ; Ravlić, Marija
Osijek: Glas Slavonije
1848-5456
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096