Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija pektina ekstrahiranih iz komine rajčice i mandarine (CROSBI ID 440257)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jagodić, Ana Maria Karakterizacija pektina ekstrahiranih iz komine rajčice i mandarine / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Jagodić, Ana Maria

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Karakterizacija pektina ekstrahiranih iz komine rajčice i mandarine

U okviru ovog rada istražene su karakteristike pektina dobivenih iz kore mandarine sorte Unshiu i komine rajčice , a dodatni cilj istraživanja bio je istražiti fizikalno- kemijske karakteristike i sirovih (nepročišćenih) pektinskih frakcija. Ekstrakcija pektina provedena je konvencionalnom ekstrakcijskom metodom, a za karakterizaciju ekstrahiranih pektina korištene su titrimetrijske metode. Sirove frakcije pektina imale su značajno manju ekvivalentnu masu od pročišćenih frakcija, a do porasta ekvivalentne mase dolazi zbog polimerizacije i stvaranja gela tijekom procesa čišćenja. Sve dobivene pektine možemo svrstati u skupinu visokometoksiliranih pektina pri čemu je pektin kore mandarine sadržavao veći udio metoksilnog ostatka u odnosu na pektin komine rajčice. Vrijednosti stupnja esterifikacije pročišćenih pektinskih frakcija svrstavaju ih u skupinu visoko esterificiranih pektina. Nasuprot tome sirove pektinske frakcije imale su značajno niži stupanj esterifikacije te ih se svrstava u skupinu nisko esterificiranih pektina. Stoga, sirovi pektini rajčice bili bi pogodni u dijetetskim proizvodima te bi formirali gel u prisutnosti polivalentnih kationa, dok bi ostali bili pogodni u proizvodima koji sadržavaju šećer i kiseline. U nepročišćenim pektinskim frakcijama udio galakutoronske kiseline bio je veći od 65 % te se nepročišćeni pektini mogu koristiti kao prehrambeni aditivi i u farmaceutske svrhe. Zaključno, kora mandarine sorte Unshiu i komina rajčice predstavljaju značajne izvore pektina. Biološki vrijedne sirove pektinske frakcije pokazuju zadovoljavajuće fizikalno-kemijske karakteristike. Buduća istraživanja potrebno je usmjeriti na optimizaciju ekstrakcijskih metoda i uporabu što osjetljivijih analitičkih metoda u postupcima karakterizacije s ciljem unaprjeđenja valorizacije prehrambenog otpada rajčice i mandarine koji predstavlja značajan izvor nutriceutika.

Kora mandarine, komina rajčice, pektin, ekvivalentna masa, metoksilni ostatak, stupanj esterifikacije, udio galakturonske kiseline

nije evidentirano

engleski

Characterization of pectins extracted from tomato pomace and mandarine peel

nije evidentirano

Mandarine peel, tomato pomace, pectins, equivalent weight, metoxyl content, degree of esterification, galacutorinic acid content

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

28.01.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija