Karakterizacija pektina ekstrahiranih iz komine rajčice i mandarine (CROSBI ID 440257)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jagodić, Ana Maria
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Karakterizacija pektina ekstrahiranih iz komine rajčice i mandarine
U okviru ovog rada istražene su karakteristike pektina dobivenih iz kore mandarine sorte Unshiu i komine rajčice , a dodatni cilj istraživanja bio je istražiti fizikalno- kemijske karakteristike i sirovih (nepročišćenih) pektinskih frakcija. Ekstrakcija pektina provedena je konvencionalnom ekstrakcijskom metodom, a za karakterizaciju ekstrahiranih pektina korištene su titrimetrijske metode. Sirove frakcije pektina imale su značajno manju ekvivalentnu masu od pročišćenih frakcija, a do porasta ekvivalentne mase dolazi zbog polimerizacije i stvaranja gela tijekom procesa čišćenja. Sve dobivene pektine možemo svrstati u skupinu visokometoksiliranih pektina pri čemu je pektin kore mandarine sadržavao veći udio metoksilnog ostatka u odnosu na pektin komine rajčice. Vrijednosti stupnja esterifikacije pročišćenih pektinskih frakcija svrstavaju ih u skupinu visoko esterificiranih pektina. Nasuprot tome sirove pektinske frakcije imale su značajno niži stupanj esterifikacije te ih se svrstava u skupinu nisko esterificiranih pektina. Stoga, sirovi pektini rajčice bili bi pogodni u dijetetskim proizvodima te bi formirali gel u prisutnosti polivalentnih kationa, dok bi ostali bili pogodni u proizvodima koji sadržavaju šećer i kiseline. U nepročišćenim pektinskim frakcijama udio galakutoronske kiseline bio je veći od 65 % te se nepročišćeni pektini mogu koristiti kao prehrambeni aditivi i u farmaceutske svrhe. Zaključno, kora mandarine sorte Unshiu i komina rajčice predstavljaju značajne izvore pektina. Biološki vrijedne sirove pektinske frakcije pokazuju zadovoljavajuće fizikalno-kemijske karakteristike. Buduća istraživanja potrebno je usmjeriti na optimizaciju ekstrakcijskih metoda i uporabu što osjetljivijih analitičkih metoda u postupcima karakterizacije s ciljem unaprjeđenja valorizacije prehrambenog otpada rajčice i mandarine koji predstavlja značajan izvor nutriceutika.
Kora mandarine, komina rajčice, pektin, ekvivalentna masa, metoksilni ostatak, stupanj esterifikacije, udio galakturonske kiseline
nije evidentirano
engleski
Characterization of pectins extracted from tomato pomace and mandarine peel
nije evidentirano
Mandarine peel, tomato pomace, pectins, equivalent weight, metoxyl content, degree of esterification, galacutorinic acid content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
28.01.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb