Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 111815

Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja


Uremović, Zvonimir; Uremović, Marija; Luković, Zoran; Katalinić, Ivan
Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja // Krmiva, 5 (2000), 42; 223-227 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 111815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja
(Effect of feeder types on the results and water onsumption in pig fattening)

Autori
Uremović, Zvonimir ; Uremović, Marija ; Luković, Zoran ; Katalinić, Ivan

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 5 (2000), 42; 223-227

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tovne svinje; hranilica za suhu hranu; hranilica za vlažnu hranu; dnevni prirast; potrošnja vode; rezultati klanja
(fattening pigs; dry feeder; wet feeder; daily gain; water consumption; slaughter results)

Sažetak
Temeljna pitanja koja se postavljaju u uzgoju svinja u svijetu su kako pojeftiniti proizvodnju svinja, smanjiti potrošnju vode i proizvodnju gnojovke i sačuvati okoliš. Jedan od načina kako se to može postići je primjena hranilica za vlažnu hranu, koje se na obiteljskim farmama upotrebljavaju u zanemarujućem broju. Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj hranilica za vlažnu hranidbu na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja, u odnosu na hranilice za ushu hranu koje su u praksi raširene u većem broju. Dvije skupine hypor svinja na polurešetkastom podu u tovu u trajanju od 84 dana hranile su se peletiranom krmnom smjesom po volji. Svinje kontrolne skupine (n=16) hranile su se iz hranilica sa suhom krmnom smjesom, a svinje pokusne skupine (n=16) iz hranilica s ugrađenom pojilicom i s vlažnom krmnom smjesom. Tovne svinje pokusne skupine postigle su značajno veći dnevni prirast za 82 g ili 11, 99% (P<0, 01). Bolje iskorištavanje hrane za 0, 09 kg ili 3% i znatniju uštedu vode dnevno po tovljeniku za 2, 79 lit ili 36, 5% ili ukupno 234, 4 lit po tovljeniku u tijeku tova. Rezultati klanja (% randmana, % mesa u polovicama, debljina slanine i mišićja) bili su podjednaki za obje skupine svinja u istraživanju. Bolji proizvodni rezultati i znatnija ušteda vode ukazuju na potrebu šire primjene hranilica za vlažnu hranidbu što može pojeftiniti proizvodnju svinjskog mesa i učiniti svinjogojsku proizvodnju na obiteljskim gospodarstvima u Hrvatskoj ekološki prihvatljivom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekti:
178841

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Uremović, Zvonimir; Uremović, Marija; Luković, Zoran; Katalinić, Ivan
Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja // Krmiva, 5 (2000), 42; 223-227 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Uremović, Z., Uremović, M., Luković, Z. & Katalinić, I. (2000) Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potrošnju vode u tovu svinja. Krmiva, 5 (42), 223-227.
@article{article, year = {2000}, pages = {223-227}, keywords = {tovne svinje, hranilica za suhu hranu, hranilica za vla\v{z}nu hranu, dnevni prirast, potro\v{s}nja vode, rezultati klanja}, journal = {Krmiva}, volume = {5}, number = {42}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj vrsta hranilica na rezultate i potro\v{s}nju vode u tovu svinja}, keyword = {tovne svinje, hranilica za suhu hranu, hranilica za vla\v{z}nu hranu, dnevni prirast, potro\v{s}nja vode, rezultati klanja} }
@article{article, year = {2000}, pages = {223-227}, keywords = {fattening pigs, dry feeder, wet feeder, daily gain, water consumption, slaughter results}, journal = {Krmiva}, volume = {5}, number = {42}, issn = {0023-4850}, title = {Effect of feeder types on the results and water onsumption in pig fattening}, keyword = {fattening pigs, dry feeder, wet feeder, daily gain, water consumption, slaughter results} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font