Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o arheološkom istraživanju nalazišta Torčec - Cirkvišče - u razdoblju od 31. srpnja do 10. kolovoza 2002. godine (CROSBI ID 753384)

Druge vrste radova | rukopis

Sekelj Ivančan, Tajana ; Tkalčec, Tatjana Izvješće o arheološkom istraživanju nalazišta Torčec - Cirkvišče - u razdoblju od 31. srpnja do 10. kolovoza 2002. godine // rukopis. 2002.

Podaci o odgovornosti

Sekelj Ivančan, Tajana ; Tkalčec, Tatjana

hrvatski

Izvješće o arheološkom istraživanju nalazišta Torčec - Cirkvišče - u razdoblju od 31. srpnja do 10. kolovoza 2002. godine

Probno arheološko istraživanje na položaju Torčec-Cirkvišče rezultiralo je otkrićem groblja. Groblje se, zbog nalaza ulomaka keramičkih posuda iz 15. stoljeća u zapunama raka, može datirati tek u 15. stoljeće i mlađe. Pisani povijesni podaci i pojedini materijalni nalazi iz ovogodišnjih istraživanja ukazuju i na stariji sloj ukopavanja koji je uništen kasnijim ukopima i izoravanjem. Opsežnija arheološka istraživanja možda bi rezultirala i pronalaskom crkve Sv. Stjepana kralja koja se na ovom području spominje 1334. godine. Cirkvišče je osobito zanimljivo po slučajnom nalazu ukopa keramičke posude s lubanjom psa iz sredine 13. stoljeća.

Torčec-Cirkvišče; probna iskopavanja; groblje; kasni srednji vijek; novi vijek

nije evidentirano

engleski

Report on Archaeological Excavation of Torčec - Cirkvišče from 31th July to 10th August 2002.

nije evidentirano

Experimental Archeological Research; Torčec - Cirkvišče; cemetery; Late Middle Ages

nije evidentirano

Podaci o izdanju

rukopis

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija