Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje boje tikve sušene u vakuumu (CROSBI ID 440076)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lončar, Anamarija Određivanje boje tikve sušene u vakuumu / Brnčić, Mladen (mentor); Dujmić, Filip ; Marelja, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lončar, Anamarija

Brnčić, Mladen

Dujmić, Filip ; Marelja, Marko

hrvatski

Određivanje boje tikve sušene u vakuumu

Cilj ovog završnog rada bio je pronaći optimalne i najekonomičnije uvjete sušenja tikve u vakuumu pri kojima su efektivnost sušenja i boja takvi da zadovolje potražnju potrošača. Provedeni su eksperimenti pri procesnim parametrima od 30°C i 30 mbar, 40°C i 30 mbar, 50°C i 50 mbar u trajanju od 2, 3 i 4 sata te eksperimenti pri procesnim parametrima od 50°C i 30 mbar u trajanju od 1, 2, 3 i 4 sata. Pri svakom procesnom parametru praćeni su ukupni gubitak vode, ekonomičnost i promjena boje pomoću parametara L*, a*, b*, c*, h, ΔE* i indeksa smeđenja. Nakon provedenih eksperimenata, zaključeno je da su optimalni parametri sušenja s obzirom na efektivnost, ekonomičnost i očuvanje boje oni pri 50°C i 30 mbar u trajanju od jednog sata.

boja, karotenoidi, pigment, sušenje u vakuumu, tikva

nije evidentirano

engleski

Colour determination of vacuum dried gourd

nije evidentirano

carotenoids, colour, gourd, pigment, vacuum drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

18.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija