Određivanje boje tikve sušene u vakuumu (CROSBI ID 440076)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lončar, Anamarija
Brnčić, Mladen
Dujmić, Filip ; Marelja, Marko
hrvatski
Određivanje boje tikve sušene u vakuumu
Cilj ovog završnog rada bio je pronaći optimalne i najekonomičnije uvjete sušenja tikve u vakuumu pri kojima su efektivnost sušenja i boja takvi da zadovolje potražnju potrošača. Provedeni su eksperimenti pri procesnim parametrima od 30°C i 30 mbar, 40°C i 30 mbar, 50°C i 50 mbar u trajanju od 2, 3 i 4 sata te eksperimenti pri procesnim parametrima od 50°C i 30 mbar u trajanju od 1, 2, 3 i 4 sata. Pri svakom procesnom parametru praćeni su ukupni gubitak vode, ekonomičnost i promjena boje pomoću parametara L*, a*, b*, c*, h, ΔE* i indeksa smeđenja. Nakon provedenih eksperimenata, zaključeno je da su optimalni parametri sušenja s obzirom na efektivnost, ekonomičnost i očuvanje boje oni pri 50°C i 30 mbar u trajanju od jednog sata.
boja, karotenoidi, pigment, sušenje u vakuumu, tikva
nije evidentirano
engleski
Colour determination of vacuum dried gourd
nije evidentirano
carotenoids, colour, gourd, pigment, vacuum drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
18.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb