UTJECAJ DJELOVANJA ULTRAZVUKA PRI SUŠENJU GLJIVA (CROSBI ID 440075)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Babić, Andrea
Brnčić, Mladen
Dujmić, Filip ; Marelja, Marko
hrvatski
UTJECAJ DJELOVANJA ULTRAZVUKA PRI SUŠENJU GLJIVA
Svrha ovog rada bila je ispitati kako ultrazvuk visokog intenziteta korišten kao predtretman utječe na boju i teksturalna svojstva uzoraka šampinjona prilikom postupka sušenja. Uzorci se tretiraju u ultrazvučnoj kupelji pri različitim vremenskim intervalima (10, 30 i 50 min), pri konstantnim uvjetima temperature (20 C˚), frekvencije (37 kHz), te amplitude (100%). Uzorci se potom suše u konvekcijskoj sušari na temperaturama od 40, 55 i 70 C˚, pri različitim vremenima sušenja (60, 120, 180 min). Kod onih uzoraka koji nisu podvrgavani predtretmanu, sušenje se provodi kroz četiri vremenska intervala (60, 10, 180 i 240 min). Pokazalo se kako predtretman ultrazvukom značajno skraćuje vrijeme sušenja, te povoljno utječe na senzorska svojstva (boja i tekstura) sušenih uzoraka. Najboljim se pokazalo sušenje u trajanju od 3 sata, pri temperaturi od 55 C˚, uz 50 min predtretmana, te sušenje 3 sata na temperaturi od 70 C˚, uz predtretman ultrazvukom u trajanju od 10 min.
gljive, sušenje, ultrazvuk
nije evidentirano
engleski
THE IMPACT OF ULTRASOUND ON MUSHROOMS DRYING
nije evidentirano
drying, mushrooms, ultrasound
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
08.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb