Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ DJELOVANJA ULTRAZVUKA PRI SUŠENJU GLJIVA (CROSBI ID 440075)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Babić, Andrea UTJECAJ DJELOVANJA ULTRAZVUKA PRI SUŠENJU GLJIVA / Brnčić, Mladen (mentor); Dujmić, Filip ; Marelja, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Babić, Andrea

Brnčić, Mladen

Dujmić, Filip ; Marelja, Marko

hrvatski

UTJECAJ DJELOVANJA ULTRAZVUKA PRI SUŠENJU GLJIVA

Svrha ovog rada bila je ispitati kako ultrazvuk visokog intenziteta korišten kao predtretman utječe na boju i teksturalna svojstva uzoraka šampinjona prilikom postupka sušenja. Uzorci se tretiraju u ultrazvučnoj kupelji pri različitim vremenskim intervalima (10, 30 i 50 min), pri konstantnim uvjetima temperature (20 C˚), frekvencije (37 kHz), te amplitude (100%). Uzorci se potom suše u konvekcijskoj sušari na temperaturama od 40, 55 i 70 C˚, pri različitim vremenima sušenja (60, 120, 180 min). Kod onih uzoraka koji nisu podvrgavani predtretmanu, sušenje se provodi kroz četiri vremenska intervala (60, 10, 180 i 240 min). Pokazalo se kako predtretman ultrazvukom značajno skraćuje vrijeme sušenja, te povoljno utječe na senzorska svojstva (boja i tekstura) sušenih uzoraka. Najboljim se pokazalo sušenje u trajanju od 3 sata, pri temperaturi od 55 C˚, uz 50 min predtretmana, te sušenje 3 sata na temperaturi od 70 C˚, uz predtretman ultrazvukom u trajanju od 10 min.

gljive, sušenje, ultrazvuk

nije evidentirano

engleski

THE IMPACT OF ULTRASOUND ON MUSHROOMS DRYING

nije evidentirano

drying, mushrooms, ultrasound

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

08.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija