Mikrobiološka i parazitska ispravnost gotovih salata različitog podrijetla (CROSBI ID 439983)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Novosel, Fides
Marček, Tihana ; Pavlović, Hrvoje
hrvatski
Mikrobiološka i parazitska ispravnost gotovih salata različitog podrijetla
Gotove ili fresh-cut salate su svježi proizvodi od voća i povrća čija je potrošnja u stalnom porastu zbog visokih nutritivnih vrijednosti i jednostavnost i pripreme. Cilj ovoga rada bio je utvrditi prisutnost patogenih mikroorganizama, uzročnika kvarenja gotovih salata i parazita u gotovim salatama s različitim rokom trajanja kao i provjeriti sastav mikrobne populacije. Salate su sakupljene tijekom svibnja i srpnja 2020. godine s maloprodajnih lokacija na području grada Osijeka. Nakon ispiranja i sedimentacije, mikrobiološka i parazitska ispravnost je provjerena klasičnim mikrobiološkim metodama. Uzorci su bili kontaminirani bakterijama porodice Enterobacteriaceae te kvascima i plijesnima. Dijelu uzoraka iz mjeseca svibnja istekao je rok trajanja, ali broj bakterija, kvasaca i plijesni nije bio veći nego u uzorcima ispravnog roka trajanja. U salatama nije pronađena niti jedna parazitska vrsta. Veći broj spora roda Alternaria sp. zabilježen je u svibnju te u cjelovitim salatama i salatama pripremljenim od jedne vrste povrća.
mikroorganizmi ; paraziti ; svježe salate ; maloprodajne lokacije ; Alternaria sp.
nije evidentirano
engleski
Microbiological and Parasitic Safety of Fresh-Cut Salads of Different Origin
nije evidentirano
microorganisms ; parasites ; fresh-cut salads ; retail locations ; Alternaria sp.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
05.03.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek