Nalaz patogenih bakterija u sirovom mlijeku i mliječnim proizvodima s posebnim osvrtom na vrstu Yersinia enterocolitica (CROSBI ID 291668)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Kiš, Maja ; Sokolović, Jadranka ; Benić, Miroslav ; Cvetnić, Luka ; Pavlinec, Željko ; Špičić, Silvio ; Cvetnić, Željko
hrvatski
Nalaz patogenih bakterija u sirovom mlijeku i mliječnim proizvodima s posebnim osvrtom na vrstu Yersinia enterocolitica
U sjeverozapadnoj Hrvatskoj meki svježi sir se tradicionalno proizvodi po nepisanoj recepturi od sirovog kravljeg mlijeka. Mlijeko predstavlja idealan supstrat za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama, mnogih uzročnika zoonoza tako i vrste Y. enterocolitica. Tijekom naših istraživanja pretraženo je 159 uzoraka, od toga 109 uzoraka sirovog kravljeg mlijeka i 50 uzoraka svježeg kravljeg sira i vrhnja. Y. enterocolitica izdvojena je iz 2 (1, 8%) uzorka sirovog mlijeka. Od 50 uzoraka mliječnih proizvoda (sir i vrhnje) u 16 (32%) dokazana je E.coli, u 12 (24%) uzoraka S. aureus te u 1 (2%) uzoraka L. innocua. Osim njih u 15 (13, 8%) uzoraka sirovog mlijeka i 24 (48%) uzoraka svježeg sira i vrhnja izdvojene su enterobakterije, a biokemijski su identificirane vrste: S. marcescens, S. liquefaciens, M. morganii, C. freundii i C. braakii. Bakterije iz roda Salmonella i L. monocytogenes nisu dokazane u istraživanim uzorcima. Nakon provedene biokemijske identifikacije, dva soja identificirana kao vrsta Y. enterocolitica pretraženi su na molekularnoj razini, molekularnom pretragom dobiven je potvrdni rezultat samo kod jednog uzorka, što je usporedivo s rezultatima drugim istraživanja. Zbog zahtjevne identifikacije bakterijske vrste Y. enterocolitica, kombiniranom primjenom uzgojnih i molekularnih metoda dobiju se pouzdaniji i brži rezultati identifikacije. Sirovo mlijeko i vrhnje od sirovog mlijeka izvor su patogenih mikroorganizama (E. coli i S. aureus) i drugih enterobakterija, a našim istraživanjem dokazali smo i patogenu bakterijsku vrstu Y. enterocolitica koja predstavlja potencijalni rizik za zdravlje potrošača i u Republici Hrvatskoj. Y. enterocolitica je znatno otporna na procese u proizvodnji hrane (dezinfekcija, niski pH, salinitet, preživljavanje u hladnijim uvjetima) te u budućnosti zaslužuje veću pažnju i nadzor u proizvodnji hrane.
Yersinia enterocolitica, bakterije, sirovo mlijeko, sir i vrhnje
nije evidentirano
engleski
Detection of pathogenic bacteria in raw milk and dairy products with special regard to Yersinia enterocolitica
nije evidentirano
Yersinia enterocolitica, bacteria, raw milk, cheese and cream
nije evidentirano