Procjena alergijskog potencijala voća i povrća u funkciji proizvodnih procesa (CROSBI ID 439847)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Marić, Mirela
Rimac Brnčić, Suzana ; Maravić Vlahoviček Gordana
hrvatski
Procjena alergijskog potencijala voća i povrća u funkciji proizvodnih procesa
Voće i povrće podvrgavaju se velikom broju procesa pripreme kako bi se poboljšala njihova probavljivost, senzorska svojstva i produljila njihova trajnost. Toplinska i ultrazvučna obrada često se koriste pri proizvodnji različitih proizvoda na bazi voća i povrća koji mogu sadržavati alergene proteine. Stoga je važno istražiti učinak ovih tehnologija na njihovu alergenost kako bi se osigurali načini upravljanja rizicima od alergija tijekom proizvodnje i istražile nove tehnologije s ciljem smanjenja alergijskog potencijala konačnog proizvoda. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj ultrazvučne i toplinske obrade na in vitro imunoreaktivnost proteinskih ekstrakata voća i povrća (jabuka, patlidžan, komorač). Na temelju arhiviranih FABER testova 111 ispitanika, načinjena je opsežna statistička analiza te su odabrani serumi triju pacijenata s visokom razinom specifičnih imunoglobulina E za alergene jabuke, patlidžana i komorača. Nakon ultrazvučnog i toplinskog tretmana, proteinski ekstrakti jabuke, patlidžana i komorača analizirani su SDS- poliakrilamidnom gel elektroforezom te imunokemijskim metodama Western -blot i ELISA. Rezultati istraživanja su pokazali da obrada ultrazvukom i povišenom temperaturom mijenjaju svojstva i alergenost proteina jabuke, patlidžana i komorača. Zbog križne reaktivnosti s antigenima iz breskve, obrada komorača ultrazvukom ili povišenom temperaturom mogla bi spriječiti dodatnu alergijsku reakciju kod ljudi alergičnih na breskvu. Da bi se stekao detaljniji uvid u učinke različitih procesa obrade i raznolikost pojedinačnih alergijskih odgovora, potrebno je analizirati veći broj ispitanika. Dobiveni rezultati ovog istraživanja povećavaju razumijevanje utjecaja konvencionalnih, ali i novih procesa obrade na alergene voća i povrća.
alergeni, IgE, FABER test, Western blot, SDS-PAGE, ELISA, komorač, patlidžan, jabuka
nije evidentirano
engleski
Assesment of the allergenic potential of fruit and vegetables in function of production processes
nije evidentirano
allergens, IgE, FABER test, Western blot, SDS PAGE, ELISA, eggplant, fennel, apple
nije evidentirano
Podaci o izdanju
132
13.11.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb