Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka (CROSBI ID 439803)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bošković Anđelina Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka / Leboš Pavunc, Andreja (mentor); Banić, Martina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Bošković Anđelina

Leboš Pavunc, Andreja

Banić, Martina

hrvatski

Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka

Probiotici su živi mikroorganizmi, koji u dovoljnom broju, mogu povoljno utjecati na zdravstveno stanje potrošača. Bakterije mliječne kiseline, osobito one iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, imaju velike predispozicije za probiotičko djelovanje. S- proteini dokazano poboljšavaju probiotički učinak stoga je cilj ovog rada bio ispitati posjeduju li na svojoj površini S-proteine bakterije izolirane iz majčinog mlijeka. Majčino mlijeko je izvor brojnih nutritivnih i biološki aktivnih tvari pa kao takvo predstavlja pogodno prirodno stanište bakterijama mliječne kiseline. Identifikacijom se ustvrdilo da su najzastupljeniji mikroorganizmi majčinog mlijeka bakterije iz roda Staphylococcus, ali i bakterije iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium su bile značajno zastupljene (24 %). Također je eksperimentalno dokazano da izolirani bakterijski sojevi ne posjeduju S-proteine na svojoj površini odnosno ne posjeduju gene koji bi kodirali za S-proteine.

probiotici, bakterije mliječne kiseline, S-proteini, majčino mlijeko

nije evidentirano

engleski

Identificatin and analysis of the presence of S-layer proteins on the lactic acid bacterian isolated from mother's milk

nije evidentirano

probiotics, lactic acid bacteria, S-proteins, breast milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

04.03.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija