Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka (CROSBI ID 439803)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bošković Anđelina
Leboš Pavunc, Andreja
Banić, Martina
hrvatski
Identifikacija sojeva i analiza prisutnosti S- proteina bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
Probiotici su živi mikroorganizmi, koji u dovoljnom broju, mogu povoljno utjecati na zdravstveno stanje potrošača. Bakterije mliječne kiseline, osobito one iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, imaju velike predispozicije za probiotičko djelovanje. S- proteini dokazano poboljšavaju probiotički učinak stoga je cilj ovog rada bio ispitati posjeduju li na svojoj površini S-proteine bakterije izolirane iz majčinog mlijeka. Majčino mlijeko je izvor brojnih nutritivnih i biološki aktivnih tvari pa kao takvo predstavlja pogodno prirodno stanište bakterijama mliječne kiseline. Identifikacijom se ustvrdilo da su najzastupljeniji mikroorganizmi majčinog mlijeka bakterije iz roda Staphylococcus, ali i bakterije iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium su bile značajno zastupljene (24 %). Također je eksperimentalno dokazano da izolirani bakterijski sojevi ne posjeduju S-proteine na svojoj površini odnosno ne posjeduju gene koji bi kodirali za S-proteine.
probiotici, bakterije mliječne kiseline, S-proteini, majčino mlijeko
nije evidentirano
engleski
Identificatin and analysis of the presence of S-layer proteins on the lactic acid bacterian isolated from mother's milk
nije evidentirano
probiotics, lactic acid bacteria, S-proteins, breast milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
04.03.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb