Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima (CROSBI ID 439802)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ribić, Valentina
Leboš Pavunc, Andreja
hrvatski
Uloga probiotičkih bakterija vrste Lactobacillus casei u funkcionalnim proizvodima
Još davne 1907. godine Metchnikoff je razvio koncept u kojem ističe da je za održavanje zdrave crijevne mikroflore potrebno uzimati proizvode koji sadrže mikroorganizme, a daljnjim istraživanjima dokazana je značajna uloga probiotičkih bakterija u svim segmentima zdravlja čovjeka. U ovom radu prikazani su povoljni zdravstveni utjecaji probiotičkih bakterija iz Lactobacillus casei grupe na različite segmente zdravlja, od djelovanja na kožne bolesti, uloge u prevenciji raka debelog crijeva i koronarne bolesti srca pa do stimulacije imunološkog sustava i prevencije razvoja urogenitalnih infekcija. Također, prikazani su funkcionalni proizvodi, hrana i napitci, za čiju fermentaciju se koriste bakterije iz Lactobacillus casei grupe koje svojim djelovanjem dodatno poboljšavaju zdravstvene učinke određenih proizvoda koji uključuju jogurt, feta sir, kefir, tarhanu, sokove od krumpira, rajčice, cikle, ananasa i kokosovu vodu.
funkcionalni proizvodi, probiotičke bakterije, Lactobacillus casei grupa
nije evidentirano
engleski
The role of probiotic bacteria of the Lactobacillus casei species in functional products
nije evidentirano
functional products, probiotics, Lactobacillus casei group
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
01.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb