Utjecaj uparavanja na sastav oljuštenog i neoljuštenog zrna ječma (CROSBI ID 700400)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Grubor, Mateja ; Matin, Ana ; Bilandžija, Nikola ; Jurišić, Vanja ; Kontek, Mislav ; Škrlin Batina Ivana ; Krička, Tajana
hrvatski
Utjecaj uparavanja na sastav oljuštenog i neoljuštenog zrna ječma
Ječam je jedna od najstarijih uzgajanih kultura na svijetu te je u prošlosti bila značajna žitarica u prehrani ljudi. Osnovna svrha uzgoja ječma danas je za potrebe stočarstva i pivarsku industriju, gdje se koristi u obliku slada, a i sve više se koristi u ljudskoj prehrani kao ječmena kaša. Prilikom prerade zrna ječma za potrebe prehrane ljudi zbog bolje probavljivosti, ječmu se skida ljuska te takvo zrno ima smanjenu nutritivnu vrijednost. Kako bi se poboljšala nutritivna svojstva ječma nakon ljuštenja, zrno ječma podvrgava se termičkom tretmanu uparavanja zbog želatinizacije škroba. U istraživanju su obuhvaćene dvije sorte oljuštenog i neoljuštenog ječma Vedran i Titan. Svim uzorcima određen je nutritivni sastav prema standardnim metodama i to udio vlage, pepela, masti, proteina i škroba. Nakon metode uparavanja (prilagođene „cooking“ metode), pod tlakom od 0, 5 bara i vremena 10 i 15 minuta te konvekcijskog sušenje uzoraka s temperaturama zraka 50°C, 60°C i 70°C, također je određen nutritivni sastav svih uzoraka. Istraživanje je pokazalo da metoda uparavanja i sušenja utječe na promjenu nutritivnog sastava oljuštenog i neoljuštenog ječma, te je kod svih stavki nutritivnog sastava došlo do promjena u odnosu na početne uzorke.
oljušteni ječam, neoljušteni ječam, sušenje, uparavanje, nutritivni sastav
nije evidentirano
engleski
Effect of „cooking“ method on the hulled and unhulled barley grain composition
nije evidentirano
hulled barley, unhulled barley, drying, cooking method, nutritional composition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
58-59.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
„Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena“
Krapac, Marin ; Goreta Ban, Smiljana
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
978-953-7296-28-5
Podaci o skupu
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
predavanje
12.11.2020-12.11.2020
Poreč, Hrvatska