Utjecaj hidrotermičke dorade na poboljšanje svojstava zrna pšenice i tritikalea (CROSBI ID 700397)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Ostroški, Natalija ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Kontek, Mislav ; Zdunić, Zvonimir ; Grubor, Mateja
hrvatski
Utjecaj hidrotermičke dorade na poboljšanje svojstava zrna pšenice i tritikalea
Žitarice se koriste za prehranu ljudi i hranidbu životinja još od davnina. U ukupnoj biljnoj proizvodnji u RH udio proizvodnje žitarica zauzima najvažnije mjesto te se od ukupnih obradivih površina čak 70 % nalazi pod žitaricama. Pšenica (Triticum aestivum L.) se smatra jednom od najstarijih kulturnih biljaka, dok je tritikale (Triticosecale ssp.) nastala u 19. stoljeću križanjem pšenice i raži, iz čega je izveden njen drugi naziv „pšenoraž“. U posliježetvenoj tehnologiji žitarica važno je dobro doraditi i uskladištiti zrno, kako bi zadržalo kvalitetu do uporabe. U postupku dorade zrna najznačajnija je termička dorada sušenjem, koja snižava vlažnost zrna i time mu produljuje upotrebnu vrijednost. Prilikom dorade zrna u svrhu prehrane ljudi i hranidbe životinja koristi se hidrotermički postupak uparavanja tzv. „cooking“. Uparavanje je tehnološki postupak tretiranja zrna s ciljem želatinizacije škroba, odnosno za poboljšanje nutritivnih svojstava i bolju probavljivost zrna. Postupak hidrotermičke dorade zrna pšenice dviju sorti, Kraljica i Srpanjka, te zrna dvije sorti tritikalea, Goran i Ranko obuhvaćao je konvekcijsko sušenje na tri temperature (50°C, 60°C i 70°C), kao i postupak uparavanja u periodu od 10 i 15 minuta pri tlaku od 0, 5 bara nakon čega je slijedilo ponovno sušenje na tri već spomenute temperature. Stoga je cilj ovog rada utvrditi promjene nutritivnih svojstva zrna nakon hidrotermičke dorade. Prilikom sušenja pšenica sorte Srpanjka je brže otpuštala vodu od sorte Kraljice, dok tritikale sorte Ranko brže otpuštala vlagu od sorte Goran. Iz svih dobivenih rezultata može se zaključiti da metoda uparavanja dovodi do promjene nutritivnih svojstava pšenice i tritikale, odnosno do promjena u sadržaju pepela, masti i škroba u zrnu.
Pšenica, tritikale, sušenje, uparavanje, nutritivna svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of hydrothermal treatment on the improvement of wheat and triticale grain properties
nije evidentirano
Wheat, triticale, drying, steaming, nutritional values
nije evidentirano
Podaci o prilogu
64-65.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
Krapac, Marin ; Goreta Ban, Smiljana
Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
978-953-7296-28-5
Podaci o skupu
Znanstveni skup: Održivi razvoj poljoprivrede i turizma u kontekstu klimatskih promjena
predavanje
12.11.2020-12.11.2020
Poreč, Hrvatska