Klaonička kvaliteta svinja farmskog tova i mogućnost njena poboljšanja (CROSBI ID 99585)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Božac, Romano ; Mužic, Stjepan ; Jurić, Ivan ; Đikić, Marija
hrvatski
Klaonička kvaliteta svinja farmskog tova i mogućnost njena poboljšanja
Izvršeno je istraživanje mesnatosti standardnih partija svinja i čistog švedskog landrasa tovljenih na farmama društvenog sektora. Postotak mesnatosti izračunat je prema jugoslavenskom standardu za mesnatost svinja, a količina mesa u pojedinim djelovima trupa disekcijom. Standardne partije svinja imale su od 37, 7-38, 3% mesa, a švedski landras 38, 9% mesa. Površina m. longissimus dorsi na presjeku između 13. i 14. rebra u standardnih partija svinja iznosila je od 33, 57-38, 40 cm2, a kod švedskog landrasa 34, 97 cm2. Najveću količinu mesa u butu imale su svinje farme A (7, 36 kg), najmanju svinje farme C (6, 36 kg), a švedski landras imao je u butu 6, 44 kg čistog mesa.
Svinje; klaonička kvaliteta; poboljšanje
nije evidentirano
engleski
Slaughtering quality of farm-fattened pigs and possibility of quality improvement
nije evidentirano
Pigs; slaughtering quality; improvement
nije evidentirano