Mikrobiološke opasnosti u gotovim salatama (CROSBI ID 439773)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jelić, Petra
Marček, Tihana ; Pavlović, Hrvoje
hrvatski
Mikrobiološke opasnosti u gotovim salatama
Gotove salate su proizvodi spremni za neposrednu potrošnju budući su narezani, oprani, zapakirani i čuvani hlađenjem. Uslijed rezanja biljnog tkiva, bez obzira na pranje, moguć je rast mikroorganizama prisutnih na sirovini ili radnim površinama. Cilj ovog rada jest provjeriti mikrobiološku ispravnost gotovih salata s različitim rokom trajanja, te istražiti kako sastav proizvoda utječe na populaciju mikroorganizama. Uzorci su prikupljeni s maloprodajnih lokacija tijekom veljače i lipnja 2020. godine. U uzorcima je mikrobiološkim metodama određena prisutnost mikroorganizama i parazita metodom sedimentacije i diferencijalnih bojenja. U salatama kojima je istekao rok trajanja, u većim brojevima, detektirani su kvasci, plijesni i enterobakterije te bakterijska vrsta Staphylococcus aureus, stoga takve salate nisu sigurne za konzumaciju. Nasuprot tome, bakterije roda Salmonella, koliformne i sulfitoreducirajuće klostridije, te paraziti i njihovi životni oblici nisu pronađeni. Međutim, utvrđeno je kako cjelovite salate imaju veći udio spora roda Alternaria sp. nego narezane. Nadalje, salate pripremljene od jedne vrste povrća sadrže veći broj spora Alternaria sp. od miješanih salata.
Gotove salate ; mikroorganizmi ; bakterije ; paraziti ; povrće
nije evidentirano
engleski
Microbiological Hazards in Fresh‐Cut Salads
nije evidentirano
“ready-to-eat” salads ; microorganisms ; bacteria ; parasites ; vegetables
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
15.02.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek