Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikrobiološke opasnosti u gotovim salatama (CROSBI ID 439773)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jelić, Petra Mikrobiološke opasnosti u gotovim salatama / Marček, Tihana ; Pavlović, Hrvoje (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Jelić, Petra

Marček, Tihana ; Pavlović, Hrvoje

hrvatski

Mikrobiološke opasnosti u gotovim salatama

Gotove salate su proizvodi spremni za neposrednu potrošnju budući su narezani, oprani, zapakirani i čuvani hlađenjem. Uslijed rezanja biljnog tkiva, bez obzira na pranje, moguć je rast mikroorganizama prisutnih na sirovini ili radnim površinama. Cilj ovog rada jest provjeriti mikrobiološku ispravnost gotovih salata s različitim rokom trajanja, te istražiti kako sastav proizvoda utječe na populaciju mikroorganizama. Uzorci su prikupljeni s maloprodajnih lokacija tijekom veljače i lipnja 2020. godine. U uzorcima je mikrobiološkim metodama određena prisutnost mikroorganizama i parazita metodom sedimentacije i diferencijalnih bojenja. U salatama kojima je istekao rok trajanja, u većim brojevima, detektirani su kvasci, plijesni i enterobakterije te bakterijska vrsta Staphylococcus aureus, stoga takve salate nisu sigurne za konzumaciju. Nasuprot tome, bakterije roda Salmonella, koliformne i sulfitoreducirajuće klostridije, te paraziti i njihovi životni oblici nisu pronađeni. Međutim, utvrđeno je kako cjelovite salate imaju veći udio spora roda Alternaria sp. nego narezane. Nadalje, salate pripremljene od jedne vrste povrća sadrže veći broj spora Alternaria sp. od miješanih salata.

Gotove salate ; mikroorganizmi ; bakterije ; paraziti ; povrće

nije evidentirano

engleski

Microbiological Hazards in Fresh‐Cut Salads

nije evidentirano

“ready-to-eat” salads ; microorganisms ; bacteria ; parasites ; vegetables

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

15.02.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice