Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bučino ulje - prirodni antioksidans (CROSBI ID 700292)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Valić, Srećko Bučino ulje - prirodni antioksidans // Znanstveni skup "Varaždinsko bučino ulje". 2020. str. 3-3

Podaci o odgovornosti

Valić, Srećko

hrvatski

Bučino ulje - prirodni antioksidans

Moderan način života i prehrane dovodi do sve učestalije pojave oksidacijskog stresa koji je jedna od bitnih karika u nastanku i razvoju niza bolesti, od manje opasnijih poremećaja do teških kardiovaskularnih i malignih bolesti. Velik broj ljudi sklon je konzumaciji raznih preparata koje na tržište izbacuju farmaceutska i prehrambena industrija i koji se plasiraju kao dodaci prehrani i deklariraju kao antioksidansi. Pravilnom se prehranom, osim u iznimnim slučajevima, unosi dovoljna količina antioksidanta u organizam. Jedan od njihovih izvora je i bučino ulje kod kojega se antioksidacijka aktivnost pripisuje uglavnom sadržaju tokoferola. Temeljna uloga antioksidanata je neutraliziranje slobodnih radikala, vrlo reaktivnih i agresivnih molekula koje nanose štetu ljudskom zdravlju. Stoga je vrlo važno koncentraciju slobodnih radikala u organizmu držati pod stalnom kontrolom. U Institutu “Ruđer Bošković” u Zgrebu, određuje se antioksidacijka aktivnost raznih prehrambenih proizvoda metodom elektornske spinske rezonancije (ESR) ; stariji naziv elektronska paramagnetska rezonancija (EPR). Ova metoda omogućuje precizno mjerenje koncentracije (broja) radikala u uzorku. Pomoću nje se prati kako koncentracija radikala pada u uzorku tijekom vremena proteklog po dodatku antioksidansa (npr. bučinog ulja). Tijekom predavanja bit će prezentirane osnove spomenute tehnike mjerenja antioksidacijke aktivnosti na primjeru bučinog ulja i ekstrakata bučinog brašna dobivenog iz bučinih sjemenki i bučine pogače. Na kraju izlaganja bit će komentirani rezultati znanstvenog rada u kojemu je proučavan utjecaj ekstrakata sjemenki buče na stanice raka prostate, raka dojke te na rast kose kod osoba koje pate od androgene alopecije (ispadanja kose).

Bučino ulje ; antioksidans ; ESR ; EPR ; DPPH

nije evidentirano

engleski

Pumpkin seed oil - a natural antioxidant

nije evidentirano

Pumpkin seed oil ; antioxidant ; ESR ; EPR ; DPPH

nije evidentirano

Podaci o prilogu

3-3.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveni skup "Varaždinsko bučino ulje"

Podaci o skupu

1. Znanstveni skup "Varaždinsko bučino ulje"

pozvano predavanje

20.02.2020-20.02.2020

Varaždin, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija