Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

POVEZANOST POVIŠENE RAZINE URATA U KRVI S PREHRAMBENIM NAVIKAMA, ANTROPOMETRIJSKIM I BIOKEMIJSKIM PARAMETRIMA KOD OSOBA OBOLJELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI (CROSBI ID 439744)

Ocjenski rad | diplomski rad

Farac, Marija POVEZANOST POVIŠENE RAZINE URATA U KRVI S PREHRAMBENIM NAVIKAMA, ANTROPOMETRIJSKIM I BIOKEMIJSKIM PARAMETRIMA KOD OSOBA OBOLJELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI / BItuh, Martina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Farac, Marija

BItuh, Martina

hrvatski

POVEZANOST POVIŠENE RAZINE URATA U KRVI S PREHRAMBENIM NAVIKAMA, ANTROPOMETRIJSKIM I BIOKEMIJSKIM PARAMETRIMA KOD OSOBA OBOLJELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI

Kod nekih osoba oboljelih od šećerne bolesti uočene su povećane razine urata u krvi koje se povezuju s različitim bolestima/stanjima kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, pretilost te kronična bolest bubrega i giht. Cilj ovog rada bio je istražiti povezanost između hiperuricemije, prehrambenih navika te antropometrijskih i biokemijskih parametara kod osoba oboljelih od šećerne bolesti tipa 2. Ukupno je bilo uključeno 136 pacijenata oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 iz dnevne bolnice Zavoda za endokrinologiju, šećernu bolest i bolesti metabolizma Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu. Prehrambene navike pacijenata utvrđene su putem kvalitativnog upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića te su prikupljeni sociodemografski, antropometrijski i biokemijski parametri. Rezultati ovog istraživanja potvrdili su dosadašnje spoznaje o povezanosti hiperuricemije s antropometrijskim parametrima jer je utvrđeno da osobe s povišenim uratima u odnosu na osobe s normalnim uratima u krvi imaju statistički značajno (p<0, 001) viši indeks tjelesne mase (34, 7 ± 4, 0 kg m-2 vs. 30, 7 ± 6, 4 kg m-2) i opseg struka (114 ± 10 cm vs. 104 ± 14 cm). S obzirom na promatrane prehrambene navike nije pronađena veza između hiperuricemije i učestalosti konzumacije određenih prehrambenih proizvoda (p>0, 001), stoga bi u budućim istraživanjima trebalo koristiti dijetetičke metode koje osim kvalitativnog ispituju i kvantitativni udio namirnica jer je kod pojave hiperuricemije osim vrste bitna i količina namirnica koja se konzumira.

hiperuricemija, šećerna bolest, mokraćna kiselina, prehrambene navike, pretilost

nije evidentirano

engleski

ASSOCIATION OF INCREASED BLOOD URATE LEVELS WITH DIETARY HABITS, ANTHROPOMETRIC AND BIOCHEMICAL PARAMETERS IN PERSONS WITH DIABETES

nije evidentirano

hyperuricemia, diabetes, uric acid, dietary habits, obesity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

12.02.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam