Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera šećerne repe (CROSBI ID 99575)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Andreata-Koren, Marcela ; Pospišil, Milan ; Augustinović, Zvjezdana ; Špoljar, Andrija Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera šećerne repe // Sjemenarstvo, 17 (2000), 3-4; 125-134-x

Podaci o odgovornosti

Andreata-Koren, Marcela ; Pospišil, Milan ; Augustinović, Zvjezdana ; Špoljar, Andrija

hrvatski

Utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera šećerne repe

U dvogodišnjim poljskim pokusima u Podravini (Kalinovac) provedena su istraživanja na šećernoj repi s ciljem da se utvrdi utjecaj načina dorade sjemena i razmaka sjetve u redu na prinos korijena, glava i lišća, digestiju i biološki prinos šećera. u istraživanju su bila tri načina dorade sjemena (pilirano, polirano i inkrustirano) i tri razmaka sjetve (6, 12 i 18 cm). Razlike u prinosu korijena šećerne repe između različito dorađenog sjemena u 1991. godini nisu bile opravdane. U 1992. godini ostvaren je signifikantno veći prinos korijena upotrebom inkrustiranog sjemena i to za 5, 32% više u odnosu na pilirano i 5, 43% u odnosu na pilirano sjeme. U ovo godini je i razmak sjetve bio statistički opravdan. Najniži prinos korijena postignut je pri konačnom razmaku od f18 cm i to za 11, 48% manji jod sjetve na 6 cm i za 10, 72% manji od sjetve na 12 cm. Na prinos glava i lišća te digestiju istraživani faktori nisu imali statistički opravdan utjecaj. Najveći biološki prinos šećera postignut je sjetvom inkrustiranog sjemena sa statistički opravdanom razlikom samo u drugoj godini istraživanja. Sjetvom na 18 cm dobiveno je 8, 95% manje biološkog šećera nego sjetvom na 6 cm s prorjeđivanjem i za 7, 99% manje nego sjetvom na 12 cm s prorjeđivanjem što je bilo i statistički opravdano. U navedenim uvjetima riskantno je ići u sjetvu na konačan sklop, bolje je sjetvu obavljati na 12 cm, te nakon nicanja odstraniti svaku drugu biljku.

šećerna repa; razmak u redu; sklop; prinos korijena; prinos glava i lišća; digestija; biološki prinos šećera

nije evidentirano

engleski

Influence of sugar beet treatment and sowing distance in a row on root yield, heads and leaves yield, sugar content and biological sugar yield

nije evidentirano

sugar beet; distance in a row; density; root yield; heads and leaves yield; sugar content; biological sugar yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17 (3-4)

2000.

125-134-x

objavljeno

1330-0121

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)