Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sezonske promjene koncentracije dušika, fosfora, kalija, kalcija i magnezija u izbojcima šljive Bistrice (Prunus domestica L.). (CROSBI ID 99521)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Čmelik, Zlatko Sezonske promjene koncentracije dušika, fosfora, kalija, kalcija i magnezija u izbojcima šljive Bistrice (Prunus domestica L.). // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 1 (1995), 1-2; 45-76-x

Podaci o odgovornosti

Čmelik, Zlatko

hrvatski

Sezonske promjene koncentracije dušika, fosfora, kalija, kalcija i magnezija u izbojcima šljive Bistrice (Prunus domestica L.).

Sezonske promjene koncentracije dušika, fosfora, kalija, kalcija i magnezija u izbojcima i pojedinim dijelovima izbojaka šljive Bistrice praćene su tijekom tri godine. U pokusu su bile dvije varijante: kontrolna stabla, uzgajana na travnatom tlu bez redovitog reza i gnojidbe, i varijanta s primijenjenimagrotehničkim zahvatima. Istraživanja su pokazala da primijenjena agrotehnika nije utjecala na sezonsku dinamiku pojedinih elemenata, ali je kao posljedica primijenjenih zahvata utvrđena povećana koncentracija dušika u svim dijelovima izbojaka, dok je bilo utjecaja na koncentraciju fosfora, kalija, kalcija i magnezija, ali je on bio manje izražen. Sezonska dinamika koncentracije N, P, K, Ca i Mg bila je različita u pojedinim dijelovima izbojaka, ali se ipak može zaključiti da je opća tendencija koncentracije N, P i K od prestanka rasta u dužinu vršnih mladica tijekom vegetacije padala, a Ca i Mg rasla osim u plodovima. Pri tom izuzetak čini relativnostabilna koncentracija Ca i Mg u drvu dugih izbojaka i Mg u kratkim lateralnim izbojcima. U razdoblju odpočetkavegetacije do cvatnje najveće promjene dešavale su se u vegetativnim i generativnim pupovima kod kojih je utvrđena uzlazna tendencija koncentracije N, P i K, a silazna Ca i Mg. U drvu i kori dugih izbojaka, u istom razdoblju, također su se dešavale bitne promjene koncentracije N, P, K, Ca i Mg, a tendencija koncentracije svakog elementa bila je specifična.

šljiva Bistrica; mineralna ishrana

nije evidentirano

engleski

Seasonal changes of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium concentration in shoots of plum cv. Bistrica (Prunus domestica L.)

nije evidentirano

plum cv. Bistrica; mineral nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

1 (1-2)

1995.

45-76-x

objavljeno

1330-6626

Povezanost rada

Povezane osobe



Poljoprivreda (agronomija)