Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 111085

Određivanje razine metalotioneina u probavnoj žlijezdi dagnje Mytilus galloprovincialis kao biomarkera izloženosti organizma metalima u priobalnom moru


Ivanković, Dušica; Pavičić, Jasenka; Erk, Marijana; Filipović, Vlatka; Raspor, Biserka
Određivanje razine metalotioneina u probavnoj žlijezdi dagnje Mytilus galloprovincialis kao biomarkera izloženosti organizma metalima u priobalnom moru // Hrvatske vode u 21. stoljeću / Gereš, Dragutin (ur.).
Zagreb: Hrvatske vode, 2003. str. 281-289 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Određivanje razine metalotioneina u probavnoj žlijezdi dagnje Mytilus galloprovincialis kao biomarkera izloženosti organizma metalima u priobalnom moru
(Determination of metallothionein level in the digestive gland of mussels, Mytilus galloprovincialis, as a biomarker of metal exposure in coastal sea)

Autori
Ivanković, Dušica ; Pavičić, Jasenka ; Erk, Marijana ; Filipović, Vlatka ; Raspor, Biserka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hrvatske vode u 21. stoljeću / Gereš, Dragutin - Zagreb : Hrvatske vode, 2003, 281-289

Skup
3. Hrvatska konferencija o vodama

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 28-31.05.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Metalotionein; biomonitoring; biomarker; dagnja Mytilus gallprovincialis; metali; bazalna razina
(Metallothionein; biomonitoring; biomarker; Mytilus galloprovincialis; mussels; metals; basal level)

Sažetak
Metalotioneini (MT) su proteini niske molekulske mase koji imaju sposobnost vezanja većeg broja esencijalnih i toksičnih metala. U programima biomonitoringa povišena razina MT služi kao biomarker izloženosti organizma djelovanju teških metala. U ovom su radu prikazani rezultati trogodišnjeg mjerenja (prosinac 1998. - listopad 2001) sadržaja MT spektrofotometrijskom metodom u uzorcima probavne žlijezde autohtonih populacija dagnji Mytilus galloprovincialis na dvanaest postaja srednjeg Jadrana koje predstavljaju tzv. vruće točke u blizini većih gradova, industrijskih područja i ušća rijeka. Radi potpunijeg tumačenja rezultata biomonitoringa prikazana su i mjerenja metala (Cd, Cu, Zn) u supernatantima probavne žlijezde, saliniteta i temperature vode kao i osnovna biometrijska mjerenja. Istraživanja su napravljena u okviru hrvatskog nacionalnog programa monitoringa obalnog mora, &#8220; Projekt Jadran&#8221; . Obradom dobivenih podataka ustanovljeno je statistički značajno povišenje srednjih vrijednosti MT (p<0.05) na postajama estuarija rijeke Krke (šibensko područje) u odnosu na priobalne postaje u zadarskom i splitskom području. Ovo povišenje najviše je izraženo na postaji Martinska, a slijede je u padajućem nizu postaje Jadrija i Srima. Osim razlika među postajama, tijekom trogodišnjeg uzorkovanja ustanovljene su i znatne varijacije razine MT u dagnjama na svakoj postaji pod utjecajem specifičnih biotičkih i abiotičkih čimbenika. Utvrđene bazalne razine MT karakteristične su za određeno područje odnosno postaju i služe kao polazište za procjenu odstupanja koja bi ukazivala na prisutnost zagađenja metalima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA