Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Djetelinsko-travne smjese u uvjetima zapadne Hrvatske (CROSBI ID 753376)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Kozumplik, Vinko ; Bolarić, Snježana ; Šindrak, Zoran ; Katalinić, Ivan Djetelinsko-travne smjese u uvjetima zapadne Hrvatske // Bilten hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. 2001.

Podaci o odgovornosti

Kozumplik, Vinko ; Bolarić, Snježana ; Šindrak, Zoran ; Katalinić, Ivan

hrvatski

Djetelinsko-travne smjese u uvjetima zapadne Hrvatske

Uz djeteline, smjese djetelina i trava najvažniji su izvor kvalitetne voluminozne stočne hrane. U razvijenim zemljama Europe, u uvjetima intezivnog stočarstva, ove smjese često zauzimaju više od 20% oraničnih površina. U hrvatskoj stočarska proizvodnja više je zastupljena u zapadnom dijelu, kako u nizinskim tako i u brdskim područjima. U odnosu na čistu kulturu djetelinsko travne smjese daju veće i sigurnije prirode, smanjuju mogućnost zakorovljenja, povećavaju plodnost tla, lakše se kose i suše, manje se trusi lišće, lakše se siliraju, mogu se rannije kositi, imaju povoljniji omjer bjelančevina i nedušičnih tvari (bjelančevine:škrobne jedinice = 1:4, 5-6, 0), manje izazivaju nadimanje kod stoke, mogu se uzgajati na lošijim tlima, dugotrajnije su, mogu doći češće na isto tlo i uz košnju se mogu napasivati. Nedostaci su veća cijena sjemena nekih trava i nedostatak sjemena na tržištu. U Hrvatskoj imamo relativno mali broj domaćih sorata djetelina i trava, a i za njih se osjeća nedostatak sjemena na tržištu. Stoga su dosta prisutne strane sorte djetelina i trava, nedovoljno poznate u našim proizvodnim uvjetima. Prije širenja u proizvodnji svaka sorta djeteline i trave trebala bi biti ispitana u području gdje se namjerava uzgajati da bi se ustanovila rodnost, dugotrajnost, hranidbena kvaliteta i sl. Kod introdukcije stranih sorata trebalo bi voditi računa da budu iz sličnih agroekoloških uvjeta kao što su uvjeti novog uzgojnog područja.

djetelinsko travne smjese; dry matter yield

nije evidentirano

engleski

Grass-clover mixtures in coditions of Western Croatia

nije evidentirano

grass-clover mixtures; dry matter yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Bilten hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu

2001.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija