Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon (CROSBI ID 439060)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Korbar, Suzana
Pichler, Anita
hrvatski
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon
Utjecaj koncentriranja crnog vina Cabernet Sauvignon procesom reverzne osmoze te utjecaj na zadržavanje tvari boje pri četiri različita tlaka (25, 35, 45, 55 bara) i dva temperaturna režima (s primjenom i bez primjene hlađenja) cilj je provedbe ovog diplomskog rada. Postupak koncentriranja proveden je na uređaju za reverznu osmozu Lab Unit 20 s kompozitnim membranama Alfa Laval-RO tipa RO98pHt M20 složenih u pločasti modul. Profil tvari boje vina detektiran je spektrofotometrijskim analizama te metodom visoko tekućinske kromatografije (HPLC). Dobiveni rezultati pokazuju visoku učinkovitost postupka koncentriranja vina tehnologijom reverzne osmoze. Optimalni parametri zadržavanja antocijana, flavonoida, fenolnih kiselina i ostalih vrlo osjetljivih sastojaka vina postignuti su pri procesnom tlaka od 55 bara s primjenom hlađenja. Suprotno tome, najveći gubitak kako pojedinačnih tako i ukupnih polifenolnih komponenti zamijećen je pri tlaku 45 i 55 bara bez mogućnosti hlađenja sustava.
crno vino Cabernet Sauvignon ; koncentriranje ; reverzna osmoza ; tvari boje
nije evidentirano
engleski
The Influence of Concentration with a Membrane Process of Reverse Osmosis on the Colour Compounds of Cabernet Sauvignon Wine
nije evidentirano
red wine Cabernet Sauvignon ; concentration ; reverse osmosis ; colour compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
28.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek