Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon (CROSBI ID 439060)

Ocjenski rad | diplomski rad

Korbar, Suzana Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon / Pichler, Anita (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Korbar, Suzana

Pichler, Anita

hrvatski

Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon

Utjecaj koncentriranja crnog vina Cabernet Sauvignon procesom reverzne osmoze te utjecaj na zadržavanje tvari boje pri četiri različita tlaka (25, 35, 45, 55 bara) i dva temperaturna režima (s primjenom i bez primjene hlađenja) cilj je provedbe ovog diplomskog rada. Postupak koncentriranja proveden je na uređaju za reverznu osmozu Lab Unit 20 s kompozitnim membranama Alfa Laval-RO tipa RO98pHt M20 složenih u pločasti modul. Profil tvari boje vina detektiran je spektrofotometrijskim analizama te metodom visoko tekućinske kromatografije (HPLC). Dobiveni rezultati pokazuju visoku učinkovitost postupka koncentriranja vina tehnologijom reverzne osmoze. Optimalni parametri zadržavanja antocijana, flavonoida, fenolnih kiselina i ostalih vrlo osjetljivih sastojaka vina postignuti su pri procesnom tlaka od 55 bara s primjenom hlađenja. Suprotno tome, najveći gubitak kako pojedinačnih tako i ukupnih polifenolnih komponenti zamijećen je pri tlaku 45 i 55 bara bez mogućnosti hlađenja sustava.

crno vino Cabernet Sauvignon ; koncentriranje ; reverzna osmoza ; tvari boje

nije evidentirano

engleski

The Influence of Concentration with a Membrane Process of Reverse Osmosis on the Colour Compounds of Cabernet Sauvignon Wine

nije evidentirano

red wine Cabernet Sauvignon ; concentration ; reverse osmosis ; colour compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija