Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije (CROSBI ID 439055)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Popović, Kristina
Pichler, Anita
hrvatski
Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost primjene membranske filtracije, reverzne osmoze i nanofiltracije, u svrhu koncentriranja soka od aronije (Aronia melanocarpa). Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje utjecaja procesnih parametara (tlaka i temperature) na protok permeata, te tvari boje i arome dobivenih koncentrata soka od aronije. U procesima nanofiltracije bilo je moguće koncentrirati sok od aronije do većeg udjela topljive suhe tvari za razliku od procesa reverzne osmoze. S obzirom na veću poroznost membrane permeati dobiveni nanofiltracijom su sadržavali manju količinu tvari koje su prošle kroz membranu tijekom procesa koncentriranja. Dobiveni rezultati pokazuju kako se primjenom većeg procesnog tlaka povećao protok permeata i smanjilo vrijeme trajanja kod oba ispitivana procesa. U procesima s hlađenjem zabilježen je manji protok permeata. Procesni parametri su također imali značajan utjecaj na zadržavanje (retenciju) polifenolnih spojeva (antocijani, flavonoli i fenolne kiseline), antioksidacijsku aktivnost i zadržavanje tvari arome. Boljim, u smislu veće retencije, se pokazao proces reverzne osmoze. Primijena većeg tlaka uz hlađenje doprinosi većem zadržavanju tvari boje i arome.
aronija ; reverzna osmoza ; nanofiltracija ; koncentriranje ; tvari boje i tvari arome
nije evidentirano
engleski
Influence of concentration by membrane processes on colour and aroma compounds of aronia juice
nije evidentirano
chokeberry ; reverse osmosis ; nanofiltration ; concentration ; colour and aroma compounds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
162
11.01.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek