Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja aromatiziranih vina (CROSBI ID 439050)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kraljik, Helena Proizvodnja aromatiziranih vina / Pichler, Anita (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Kraljik, Helena

Pichler, Anita

hrvatski

Proizvodnja aromatiziranih vina

Aromatizirana vina se proizvode od davnina te konzumiraju kao lijekovi u borbi protiv probavnih tegoba, reume i sl. Proizvode se od baznog crnog ili bijelog vina uz dodatak etanola, šećera, kiselina i ekstrakta aromatskog bilja, tj. mljevenih listova, cvjetova, kora, korijena i plodova ili začina dobivenog postupkom maceracije kako bi se dobila što veća iskoristivost arome aromatskog bilja te kako bi krajnja kvaliteta proizvoda bila što veća. Zbog široke primjene i pozitivnog djelovanja na ljudski organizam, kao posebna biljka u proizvodnji aromatiziranih vina, ističe se pelin (Artemisia absinthium). Smatraju se jednima od najposebnijih proizvoda vinske industrije, te kao rezultat mnogih opsežnih i specifičnih proizvodnih procesa, uključujući dugotrajnu fazu starenja, daju izvanrednu kvalitetu. Zbog intenziteta okusa najčešće se konzumiraju kao aperitivi te digestivi kako bi ubrzali probavu. Najčešći predstavnici ovih proizvoda su Vermouth, Bermet i Pelinkovac, a najviše se konzumiraju u europskim vinarskim državama kao što su Italija, Francuska i Španjolska.

ekstrakt aromatskog bilja ; maceracija ; Artemisia absinthium ; starenje

nije evidentirano

engleski

Production of Aromatized Wines

nije evidentirano

extract of aromatic plants ; maceration ; Artemisia absinthium ; aging

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

23.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija