Proizvodnja aromatiziranih vina (CROSBI ID 439050)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kraljik, Helena
Pichler, Anita
hrvatski
Proizvodnja aromatiziranih vina
Aromatizirana vina se proizvode od davnina te konzumiraju kao lijekovi u borbi protiv probavnih tegoba, reume i sl. Proizvode se od baznog crnog ili bijelog vina uz dodatak etanola, šećera, kiselina i ekstrakta aromatskog bilja, tj. mljevenih listova, cvjetova, kora, korijena i plodova ili začina dobivenog postupkom maceracije kako bi se dobila što veća iskoristivost arome aromatskog bilja te kako bi krajnja kvaliteta proizvoda bila što veća. Zbog široke primjene i pozitivnog djelovanja na ljudski organizam, kao posebna biljka u proizvodnji aromatiziranih vina, ističe se pelin (Artemisia absinthium). Smatraju se jednima od najposebnijih proizvoda vinske industrije, te kao rezultat mnogih opsežnih i specifičnih proizvodnih procesa, uključujući dugotrajnu fazu starenja, daju izvanrednu kvalitetu. Zbog intenziteta okusa najčešće se konzumiraju kao aperitivi te digestivi kako bi ubrzali probavu. Najčešći predstavnici ovih proizvoda su Vermouth, Bermet i Pelinkovac, a najviše se konzumiraju u europskim vinarskim državama kao što su Italija, Francuska i Španjolska.
ekstrakt aromatskog bilja ; maceracija ; Artemisia absinthium ; starenje
nije evidentirano
engleski
Production of Aromatized Wines
nije evidentirano
extract of aromatic plants ; maceration ; Artemisia absinthium ; aging
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
23.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek