Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna i mikrobiološka svojstva smoothijea kao alternativa konvencionalnom postupku obrade (CROSBI ID 439037)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jambrović, Ema
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna i mikrobiološka svojstva smoothijea kao alternativa konvencionalnom postupku obrade
Konzumacija smoothieja porasla je u posljednje vrijeme jer je sve više znanstvene literature na temu nutritivno vrijednog prehrambenog proizvoda. Cilj ovog diplomskog rada je ispitati utjecaj netoplinskih tehnologija ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna (apsorbancija, boja, gustoća, viskoznost i pH) i mikrobiološka svojstva smoothieja (jabuka, mrkva i cikla) s dodatkom sezamovog ulja. Radi usporedbe učinkovitosti, proveden je i toplinski postupak pasterizacije (85 °C/5 '). Temelj ovog rada je praćenje utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta na smoothie pri vrijednostima amplituda 60 i 100 %, u periodima od 2, 6 i 10 minuta i promjerima sonde od 6 i 10 mm, kao i praćenje utjecaja obrade visokim hidrostatskim tlakom pri tlakovima od 150, 300 i 450 MPa u periodima od 3, 9 i 15 minuta. Kod obrade ultrazvukom najveći utjecaj na promjenu fizikalnih svojstava ima promjer sonde, dok kod visokog hidrostatskog tlaka je to vrijeme obrade. Obrada visokim hidrostatskim tlakom pokazala je bolji utjecaj na inaktivaciju mikroorganizama od ultrazvuka. Netoplinskim tehnologijama dobivene su znatno bolje vrijednosti apsorbancije u odnosu na toplinsku obradu, pasterizaciju.
ultrazvuk visokog intenziteta, visoki hidrostatski tlak, pasterizacija, smoothie, fizikalna svojstva, mikrobiološka svojstva
nije evidentirano
engleski
The effect of nonthermal technologies on physical and microbiological properties of smoothie as an alternative to conventional processing procedure
nije evidentirano
high intensity ultrasound, high hydrostatic pressure, pasteurization, smoothie, physical properties, microbiological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
17.12.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb