Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 438976)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Novak, Marina Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline / Frece, Jadranka (mentor); Kostelac, Deni (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Novak, Marina

Frece, Jadranka

Kostelac, Deni

hrvatski

Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline

Probiotici su živi mikroorganizmi čijom se uporabom u prehrani, u odgovarajućim količinama, javljaju pozitivni učinci kod korisnika. Potrebno je prilikom karakterizacije bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotika ispitati niz selekcijskih kriterija koje moraju zadovoljiti kako bi bili djelotvorni. Kriteriji obuhvaćaju održivost bakterija u gastrointestinalnom sustavu te njihovu sigurnost i djelotvornost u organizmu. Cilj ovog rada bila je izolacija i karakterizacija dvaju sojeva BMK kao probiotika, te je u tu svrhu ispitano nekoliko selekcijskih kriterija. Izmjeren je stupanj preživljenja u simuliranom soku želuca i tankog crijeva, sposobnost formiranja biofilma, sposobnost autoagregacije, te hemolitička aktivnost. Izmjeren je i antioksidativni kapacitet preko sposobnosti uklanjanja DPPH slobodnih radikala i određivanjem ukupne unutarstanične koncentracije glutationa.

bakterije mliječne kiseline ; laktobacili ; probiotici ; probiotici, selekcijski kriteriji

nije evidentirano

engleski

Determination of probiotic potential of selected lactic acid bacteria strains

nije evidentirano

lactic acid bacteria ; lactobacilli ; probiotics ; selection criteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

18.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija