Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 438976)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Novak, Marina
Frece, Jadranka
Kostelac, Deni
hrvatski
Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline
Probiotici su živi mikroorganizmi čijom se uporabom u prehrani, u odgovarajućim količinama, javljaju pozitivni učinci kod korisnika. Potrebno je prilikom karakterizacije bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotika ispitati niz selekcijskih kriterija koje moraju zadovoljiti kako bi bili djelotvorni. Kriteriji obuhvaćaju održivost bakterija u gastrointestinalnom sustavu te njihovu sigurnost i djelotvornost u organizmu. Cilj ovog rada bila je izolacija i karakterizacija dvaju sojeva BMK kao probiotika, te je u tu svrhu ispitano nekoliko selekcijskih kriterija. Izmjeren je stupanj preživljenja u simuliranom soku želuca i tankog crijeva, sposobnost formiranja biofilma, sposobnost autoagregacije, te hemolitička aktivnost. Izmjeren je i antioksidativni kapacitet preko sposobnosti uklanjanja DPPH slobodnih radikala i određivanjem ukupne unutarstanične koncentracije glutationa.
bakterije mliječne kiseline ; laktobacili ; probiotici ; probiotici, selekcijski kriteriji
nije evidentirano
engleski
Determination of probiotic potential of selected lactic acid bacteria strains
nije evidentirano
lactic acid bacteria ; lactobacilli ; probiotics ; selection criteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
18.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb